A magánerdő tulajdonosoké az ország területének 10 százaléka

Agro Napló
Az Erdők Hete programsorozat központi témájául a vidékfejlesztési miniszter idén az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatását jelölte meg. Ehhez a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége is csatlakozott, hiszen rendezvényük a kiszámítható erdőgazdálkodást állítja középpontba, amelyre alapozva a magánerdő tulajdonosok és gazdálkodók a társadalom igényeinek kielégítését is egyre jobban szolgálják majd – köszöntötte a MEGOSZ egész napos kecskeméti rendezvényének résztvevőit Bognár Lajos helyettes államtitkár.

A vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a magánerdőkhöz ezer szállal kapcsolódó emberek közösségén ma hazánk területe közel 10 százalékának sorsa múlik. A magán erdőgazdálkodás termelési lehetőségének bővítése összefonódik a vidékfejlesztéssel, amely ismét fordulóponthoz érkezett. A 2014-20-as időszakban megnyíló új támogatási lehetőségek kialakításában immár a MEGOSZ teljes jogú tagként vehet részt, ennek lehetőségét az államtitkárság a megfelelő fórumokon biztosította.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program erdészeti támogatásai az erdészeti ágazat szempontjából meghatározó jelentőségűek. Az Unió most csiszolja, alakítja az erdős támogatások feltételrendszerét, és most kezd növekvő figyelemmel fordulni az erdők, az erdőgazdálkodás felé. Sok új lehetőséget fogalmaztak meg, amelyek az elmúlt vidékfejlesztési ciklus során az egyes tagországoktól érkező javaslatok figyelembe vételére utalnak. Meg kell ragadni ezeket a lehetőségeket, és meg kell találni a kitörési pontokat – fogalmazott Bognár Lajos, aki kifejtette: a sikerhez elengedhetetlen a közös felelősségvállalás, a közös munka. Szükség van arra, hogy a magánerdős érdekképviseleti szervezetek tagságának megfogalmazott véleményét vezetőik hatékonyan képviseljék, míg a minisztérium feladata, hogy a lehető legtöbb információt eljuttassa a magánerdő gazdálkodókhoz és érdekeiket a kormányzaton belül határozottan képviselje.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!