MENÜ

A láthatatlan erdő – online erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak

Agro Napló 2021.02.12.

Az erdők láthatatlan értékeit és titkait járja körbe a középiskolásoknak szervezett Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedő, amit az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) szervez az Agrárminisztérium támogatásával, és ötödik alkalommal rendezik meg – közölte a szaktárca szaktárca lapunkkal.

Fotó: Dr. Farkas Anna

 

A közlés kiemeli: a verseny hagyományosan online keretek között zajlik, így a jelenlegi járványhelyzetben is biztonságosan megrendezhető. A háromfős csapatok jelentkezését ez év február 28-ig várják bármely hazai vagy akár határon túli középfokú oktatási intézményből. A vetélkedő része az idei évben a mintegy 1500 iskola részvételével zajló Fenntarthatósági Témahét programsorozatának.

Ötödik alkalommal indul a „Fedezd fel az örökséged” című erdőismereti vetélkedő középiskolásoknak, ezúttal „A láthatatlan erdő" témáját bemutatva. Az online vetélkedőn résztvevő diákok a verseny feladatainak megoldása során nemcsak az ismereteiket bővíthetik, de el is mélyülhetnek az erdők titokzatos, szemmel láthatatlan, vagy csak nagyon nehezen észrevehető világában. Kiderülhet számukra, hogyan is működik az erdő a sejtek szintjén? Mi mindent rejt az erdei talaj, a földalatti világ? Miként válik az élet nélkülözhetetlen alkotóelemévé az élettelen? Felfedezhetik, hogyan élnek az éjjel aktív állatok, a magukat nem mutató rejtőzködők? Milyen az erdei „magasélet”? A verseny végére pedig összeáll a kép: az erdő minden apró földalatti és felszín feletti sejtje, élő és élettelen alkotóeleme azt szolgálja, hogy az erdő csodája teljes legyen és fennmaradhasson.

A diákok ismereteinek bővítése mellett az országos vetélkedő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a hazai erdők értékeire, az erdei életközösség szolgáltatásainak nélkülözhetetlenségére, arra, hogy az erdő az ő örökségük, s ahhoz, hogy jól tudjanak majd sáfárkodni ezzel a kinccsel, alaposan meg kell ismerniük azt.

Az online megmérettetésre 2021. február 28-ig jelentkezhetnek háromfős, 9-12. osztályos diákokból álló csapatok a [email protected] e-mail címen, „A láthatatlan erdő” jeligével. A jelentkezéssel kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a vetelkedo.oee.hu oldalon, illetve a verseny Facebook- és Instagram-oldalán.  A márciusban kezdődő megmérettetés során a játékban résztvevő diákoknak öt elméleti feladatot kell megoldaniuk és egy kreativitást igénylő terepi videót is kell készíteniük. Az online lebonyolításnak köszönhetően a versenyen a járványügyi szempontok teljes figyelembevételével lehet részt venni, a csapatmunka pedig a digitális oktatásban tanuló diákok számára is jó lehetőséget jelent az iskolai közösség fenntartásában.

Az országos verseny eredményhirdetése április 9-én lesz, az oktatási intézmények Fenntarthatósági Témahetének online nyitórendezvényén. A vetélkedő első három helyezett csapatának tagjai fejenként 70 ezer, 50 ezer, illetve 30 ezer forint értékű ajándékutalványt kapnak, de a felkészítő tanárokat is díjazza az Országos Erdészeti Egyesület – tartalmazza a közlemény.