MENÜ

A külgazdasági szemléletre szüksége van a magyar agráriumnak

Agro Napló 2021.04.15.

Fontos a külgazdasági szemlélet a magyar agráriumban szögezték le a résztvevők azon az április első felében lezajlott találkozón, amelyen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke parlamenti irodájában fogadta Bencsik Dávidot, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát.

A találkozó alkalmával Bencsik Dávid bemutatta az agrár-külgazdaság, különös tekintettel az agrárexport fejlesztésére kidolgozott terveit és országjáró programját. Emellett kiemelte a szaktárca főbb nemzetközi kapcsolati fejlesztési irányait és azok alakulását. Jakab István örömmel fogadta az országjáró programot, amelyhez a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai támogatást nyújt. Jakab István elmondta, hogy a külgazdasági szemléletre nagy szüksége van a magyar agráriumnak.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a Kárpát-medence magyar agrártársadalmát és a külhoni magyarságot támogatni kell. Jakab István felkérte Bencsik Dávidot részvételre és köszöntőbeszéd tartására a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program nyitóeseményén.

A Kárpát-medencei Búzaszentelő ünnepségnek az idén a délvidéki Zenta és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége ad otthont. A rendszeres esemény évente más-más külhoni térségben zajlik, erősítendő a  határon túli szolgálatot, illetve az összetartozást és a szolidaritás eszméjét. A megbeszélésen Jakab István és Bencsik Dávid egyeztettek a Kárpát-medencei Falugazdász Programról és kitértek annak sikereire is – foglalta össze az eseményt a kormany.hu. a kormányzati hírportál.