2024. április 23. kedd Béla

A koronavírus várható hatásai az agrárgazdaságra

Agro Napló
A koronavírus-járvány magyarországi terjedése a nemzetgazdaság egészét, így az agrár- és élelmiszergazdaságot is hátrányosan érinti – szögezi le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb információja.

A köztestület a jelenleg rendelkezésre álló források alapján szakmai elemzést készített a vírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, kockázatairól, és az összefoglalóban megoldási javaslatokat is felvet. A folyamatosan frissülő információkért kövessék figyelemmel NAK honlapját. Kérdés esetén pedig hívják a +36 1 803 6233-as telefonszámot, a NAK munkatársai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérnek. A NAK a mostani dokumentum elkészítése során a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő várható hatásaira szentelt különös figyelmet, azonban nem szorítkozott kizárólag csak e szektor helyzetének felülvizsgálatára, hanem a közvetett hatások miatt a nemzetgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is körüljárta a témát. Az elemzés a március 16-án rendelkezésre állt információk alapján készült el.

A köztestület álláspontja szerint ez az időszak is jelentős negatív hatással bírhat a nemzetgazdaságra, azonban várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik; egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet. A NAK azzal a feltételezéssel teszi meg a javaslatait, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2-3 hónapos időtávon követel meg érdemi kormányzati lépéseket – azaz addigra a terjedés megáll –, így ezt követően kezdhet el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni.

Az elemzés az agrárkamara honlapján érhető el.

A folyamatosan frissülő információkért kövessék figyelemmel honlapunkat, kérdés esetén pedig hívják a +36 1 803 6233-as telefonszámot, a NAK munkatársai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére – olvasható az elemzés beharangozójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!