MENÜ

A kormány elfogadta a családi gazdasági rendszer átfogó reformját

Agro Napló 2020.10.08.

Több éves egyeztetést, valamint jelentős előkészítő munkát követően a kormány elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatot, ami korábbi tervezethez képest néhány ponton módosult – közölte a köztestület honlapján.

 

Az összefoglaló emlékeztet: a NAK egyik legfontosabb küldetése a hatékony és versenyképes gazdálkodáshoz szükséges jogi és intézményi környezet létrejöttének elősegítése. A NAK által még 2018-ban kiadott  Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság, jólétében gyarapodó vidék című javaslatcsomag egyik kiemelt területe a mezőgazdasági adózás.

Az agrárkamara álláspontja szerint ugyanis az akkor és a jelenleg is fennálló őstermelői és családi gazdasági rendszer elavult, felesleges adminisztratív  terheket okoz a termelőknek. Ezért a NAK kiemelt feladatának tekintette a rendszer teljes modernizálását: az őstermelői  rendszer felülvizsgálatát, azon keretek megteremtését, amikben a mezőgazdasági tevékenységet családon belül, jogi személy formában is végezni lehessen, valamint a kis és közepes méretű gazdaságokat támogató adórendszer bevezetését. 

A köztestület a javaslatot közel két éven át finomította közösen az Agrárminisztériummal, a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal, és most jutott el a törvényalkotási folyamat fontos mérföldkövéhez. Számos egyeztetést és jelentős előkészítő munkát követően - a korábbihoz képest néhány módosítással - a kormány is elfogadta a mezőgazdasági őstermelőről, az őstermelők családi gazdaságáról és a családi mezőgazdasági társaságról szóló törvénytervezet. 

A  tervezet célkitűzése, hogy  a XXI. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet teremtsen, elősegítve az agrár- és élelmiszeripari gazdaságok fejlődését és fejlesztését, csökkentve az adminisztrációs terheiket, miközben kedvező adózási környezetet teremt. A tervezet legfontosabb elemeit az érdeklődők részletesen megismerhetik a NAK honlapján – tartalmazza az összefoglaló.