A klímaváltozás és a szegénység megállítása csak együtt lehetséges

Agro Napló
Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója véleménycikke a párizsi klímakonferenciához kapcsolódóan.

Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója

A most kezdődött párizsi klímakonferencia, alig valamivel a sokkoló terrortámadások után, egy új és friss lehetőséget jelent a nemzetközi közösség számára, hogy kinyilvánítsa elköteleződését a 2030-as menetrend és a fenntartható fejlődési célok, továbbá egy egyenlőbb, biztonságosabb és befogadóbb világ víziója mellett.

Fenntartható fejlődés nélkül nem lesz béke a földön. Amíg azonban a növekedés előnyeiből nem mindenki részesül, amíg sokan éheznek, ez előbbi egy elérhetetlen cél marad. Egy jobb jövő kialakításához szükség van mindenkire.

A 17 fenntartható fejlődési cél nem szétválasztható egymástól, és a klímaváltozás talán az az ügy, ami a legtöbb esetben a kapcsolódási pontot képezi.

A 13-as cél teljes egészében az éghajlatváltozásnak van szentelve, azoknak a sürgős intézkedéseknek, amelyeket az országoknak meg kell lépni a klímaváltozás és hatásainak kezeléséhez. Amennyiben ezek nem teljesülnek, a többi célkitűzés elérése is veszélybe kerül, főleg az éhezés felszámolása.

Ahhoz, hogy az éhezés ténylegesen eltűnjön bolygónkról, a klímaváltozás az élelmezésbiztonságra és a táplálkozásra gyakorolt káros hatásai mellett sem mehetünk el szó nélkül. A párizsi klímakonferencia apropóján tanácskozó vezetők sem felejthetik el ezt.

Ami eddig csak egy álomnak tűnt, egy világ éhezés nélkül, ma karnyújtásnyira van tőlünk, hiszen a rendelkezésünkre álló élelem már most mindenki számára elegendő lenne és a bevált politikai lépésekről is van tapasztalatunk. Az éghajlatváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárás azonban útját állja ennek.

A globális felmelegedés hatással van az élelmiszertermelésre: alapvető terményeink hozama átlagosan 10-25 %-kal, de akár még ennél is drasztikusabban csökkenhet 2050-re. Miközben aszály, áradások, a tengerszint emelkedése és hurrikánok nehezítik a már elve rossz helyzetben lévők életét.

A világ népessége pedig folyamatosan nő, a legdinamikusabban éppen azon országokban, ahol az időjárási extrémek a legerőteljesebbek.

A szegények 80 %-a vidéki, mezőgazdasági területeken él, ahol a megélhetésük is a földtől függ – amit a klímaváltozás a legkevésbé sem kímél. Épp ezért a fejlődés biztosításához egy olyan globális kezdeményezésre van szükségünk, amely a természeti kincseinkre is tekintettel van. A fenntartható fejlődési célok jelentik ezen törekvés gerincét, és ezeket kiegészítendő gyűltek most össze a világ vezetői Párizsban.

Élelmezésbiztonság és megfelelő táplálkozás mindenki számára – ezek a FAO fő céljai és egyúttal az éghajlatváltozás körüli tárgyalások központi kérdései. Legyen a párizsi tárgyalások fő célja a technológia transzfer támogatása, a képességek javítása és a pénzügyi lehetőségek szélesítése.

Az ilyen intézkedések mindenki javára válnak. Ne feledkezzünk el a kistermelőkről, akik eleve nehéz helyzetük ellenére nap mint nap kénytelenek szembenézni az éghajlatváltozással és akik számára épp ezért az alkalmazkodás egyúttal élelmezésük biztosítását is jelenti. Ők Földünk gondnokai, és mint ilyenek, természeti örökségünk őrzői is – mindenki nevében. A problémák kezelése ezért nem képzelhető el nélkülük és nem is szabad magukra hagyni őket, amikor a klímaváltozás hatásaival kénytelenek szembe nézni.

A FAO technikai tudását és tapasztalatát annak szolgálatába állította, hogy segítségükre legyen.

Erős partnerségek jelenthetik az alapot a fejlesztési programoknál a tudás és az erőforrások megosztásához – az idő eljött, hogy megkössük ezeket. Csakis szoros együttműködések révén kerülhető el, hogy emberek éhezzenek a klímaváltozás következményeként.

Fel kell állítani egy fontossági sorrendet és az élelmezésbiztonságot tenni az első helyre. Mivel a mezőgazdaság (beleértve az állattenyésztést, az erdőgazdálkodást és a halászatot), ami a rászorulók többségének megélhetését adja, szorosan összekapcsolódik az éghajlattal, olyan megoldásokkal kell előrukkolnunk, amik mindkét terület javára válnak.

Egyszerűen szólva: az egyre növekvő népesség ellátása tápláló élelemmel a klímaváltozás hatásai és a szűkös erőforrások mellett azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk többet előállítani – kevesebből. Ez pedig cselekvésért kiállt.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!