MENÜ

A Kis-Balaton a magyar nemzeti identitás szimbóluma

Agro Napló 2020.09.24.

„Nemzeti identitásunk szimbolikus helye a Kis-Balaton, természeti örökségünk egyik ikonikus helyszíne” – jelentette ki Semjén Zsolt szeptember második felében a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán.

 Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A miniszterelnök-helyettes a mintegy 1,2 milliárd forintból épített Kis-Balaton Látogatóközpont átadásán úgy fogalmazott, hogy a hazaszeretet két dologból táplálkozik, a magyar kulturális és a természeti örökségből, és van, amikor ez a kettő egybeesik – tette hozzá. Utalt arra, hogy Fekete Istvánnak a Kis-Balatonnál játszódó Tüskevár és Téli berek című regénye is ilyen, a magyar kultúra megkerülhetetlen része.

Úgy fogalmazott: felmerül a kérdés egy ilyen látogatóközpont támogatása esetében is, hogy vajon minek van elsőbbsége, a gazdasági vagy a természetvédelmi szempontoknak? "Ösztönös válasz az, hogy a természetvédelemnek, de ez egy hamis szembeállítás", mert a nemzeti parkok és a természeti örökség gazdaságilag is értékesebb, mint bármilyen ipari beruházás az adott területen, a rekreációnak, a kipihent embernek pedig szintén gazdasági haszna van.

Semjén Zsolt kifejtette: a látogatóközpont turistákat vonz, akik éttermekben, szálláshelyeken költenek, vagyis az ökoturizmusnak is van gazdasági jelentősége. Amikor pedig külföldről hívnak ide turistákat, nemcsak a főváros látnivalóival vagy a termálfürdőkkel, hanem a magyar természeti örökséggel is ide lehet vonzani őket.

Az agrárminiszter a létesítmény átadásán üdvözlőbeszédében azt hangsúlyozta – tudósított a helyszínről az MTI –, hogy az elmúlt évtizedben az Agrárminisztérium több mint 60 milliárd forintot fordított a természeti értékeink megóvását és bemutatását célzó közvetlen beruházásokra. A már megvalósult és még folyamatban lévő csaknem 200 fejlesztési programnak köszönhetően több mint 300 ezer hektáron javul az országban a természeti területek állapota és a természeti ismeretátadást szolgáló létesítmények felszereltsége.

 

kis-balaton-fenékpuszta_1

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A nemzeti park igazgatóságok területén összesen 186, együttesen csaknem ezer kilométer hosszú tanösvény-hálózat mellett 64 bemutatóhelyet, 33 látogatóközpontot, 4 arborétumot és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlangot is működtetnek. Mindezeken kívül 15 erdei iskolában ismerhetik meg a fiatalok a gazdag természeti örökséget – emelte ki Nagy István.

A tárcavezető elmondta még: a nemzeti parkok látogatószáma mára már meghaladja évente az 1,6 milliót, a hatalmas érdeklődés miatt szükség van a kínálat folyamatos fejlesztésére, megújulására is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak (BFNPI) 38 ökoturisztikai létesítménye van, köztük a tihanyi Belső-tó partján álló Levendulaház, a tapolcai tavasbarlang és a bakonybéli Pannon Csillagda.

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, XXI. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Puskás Zoltán, a BFNPI igazgatója arra emlékeztetett, hogy a Kis-Balaton nemzeti parkként, természetvédelmi területként "a természet szentélye", ahol számtalan állatfaj mellett több mint 300-féle madár fészkel, köztük a hazai természetvédelem címerállata, a nagykócsag.

Az igazgatóság eddig 14 bemutatóhelyet és három látogatóközpontot tartott fent, ahol évente mintegy 450 ezer látogatót fogad. A tizenötödikként látogatható Kis-Balaton Látogatóközpontból elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is felfedezhető a Kis-Balaton – ismertette az igazgató.