A keleti nyitás politikájának része a magyar-laoszi agrárkapcsolatok megerősítése

Agro Napló
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Somsavath Lengsavad laoszi gazdasági és fejlesztési ügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a két ország közötti mezőgazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésről csütörtökön, Budapesten.

A felek hangsúlyozták, hogy a két ország között a közelmúltban létrejött agrárgazdasági kapcsolatok sikeresek, ezért várhatóan új területeken is megállapodások születhetnek a magyar agrárvállalkozások egyre jelentősebb bevonásával.

A Magyarország és Laosz közötti korábbi megállapodásoknak köszönhetően a délkelet-ázsiai országban elindult a családi gazdaságok tevékenységére alapozott élelmiszer-biztonsági rendszer létrehozása; laboratóriumi háttér kialakításának segítése; állategészségügyi szolgáltató háttér fejlesztése; a vidéki lakosság élelmiszerellátásának elősegítése és az élelmiszertermelésből élők megélhetésének javítása.

Az együttműködésben jelentős további potenciál rejlik, a kibontakozó többszintű kapcsolatépítés legfontosabb pillérei a mezőgazdaság - ezen belül is élelmiszerbiztonsági együttműködés, a feldolgozóipar megerősítése - valamint az oktatás.

A laoszi miniszterelnök-helyettes jelezte, céljuk a magyar technológiai transzfer segítségével a laoszi élelmiszerexport fellendítése, a 2015-ben vámunióra lépő ASEAN országok és más államok felé. Ez a lépés a magyar agrárvállalkozások számára is lehetőséget nyújthat a gazdasági kapcsolatok fellendítésére.

A délkelet-ázsiai partner és delegációja november 5-8. között tartózkodik Magyarországon, a szakmai út során az előzetes programterv szerint találkoznak Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral is, valamint ellátogatnak több mezőgazdasági céghez.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!