MENÜ

A karácsonyfa területek után 73 ezer forint jár majd hektáronként

Agro Napló 2020.07.14.

A karácsonyfa területek után 73 ezer forint jár majd hektáronként; ettől az évtől ugyanis változik a karácsonyfa ültetvényeket érintő agrártámogatási rendszere, ahogy azt május elején az Agrárminisztérium (AM) közzétette.

 

A szaktárca tájékoztatása szerint az eddigi európai uniós forrásból folyósított támogatás helyébe a nemzeti költségvetési forrásokból biztosított támogatási forma lép, melynek feltételeit a július 10-én megjelent 37/2020. (VII. 10.) AM rendelet tartalmazza.

A támogatás igénylése az eddigiekhez hasonló módon, hektár alapon történik. Az egységes kérelem felületén megadott területadatok szolgálnak majd a támogatás megállapításának alapjául. Azok igényelhetik a támogatást, akik a tárgyévi egységes kérelem felületén június 9-éig legalább 0,25 hektár nagyságú KAR01 hasznosítási kódon jelentettek be területet.

A támogatási kérelem augusztus 3-18. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

A kérelem elbírálása után a támogatást legkésőbb december 31-éig fogja a kincstár folyósítani a jogosultak számára. Kiemelendő, hogy a karácsonyfa támogatás az idei évben nem meríti a termelők de minimis keretét. A támogatás fajlagos mértéke hektáronként 73 ezer forint, míg az intézkedés teljes kerete 250 millió forint – tartalmazza a minisztériumi tájékoztatás.