MENÜ

A jó adatgyűjtési gyakorlatok megosztása is segíti a gazdálkodókat

Agro Napló 2021.03.18.

Az uniós tagállamok számára rendkívül fontos, hogy információs rendszereik fejlesztése egyszerre segítse a közös agrárpolitika (KAP) értékelését és tervezését, a támogatások kifizetését, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheinek csökkentését – foglalta össze a magyar álláspontot Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára, ahogyan azt közölte az Agro Naplóval a szaktárca.

Fotó: AM

 

Az AM arról tájékoztatott: az Európai Vidékfejlesztési Hálózat szervezésében, a nemzetközi jó gyakorlatokról tartott kétnapos tanácskozáson Magyarországot az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) képviselte.

Az online eseményen a tagállamok a KAP értékeléséhez használt információs rendszerek és adatkezelési gyakorlatok fejlesztéséről fejtették ki véleményüket. Mint elhangzott, a tagállamoknak folyamatosan szükségük van az adatkezelési rendszerek működésének felülvizsgálatára, az adatgyűjtés hatékonyságának növelésére, valamint az adatminőség javítására.

A konferencián bemutatták az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG Agri) felügyelete alatt megvalósított Sen4CAP (Sentinels for Common Agricultural Policy) projektet, aminek célja a közös agrárpolitika fejlesztése és egyszerűsítése. Emellett olyan innovatív adatkezelési és adatgyűjtési rendszerekről is tájékoztatást kaptak a résztvevők, amelyek célja a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása és a versenyképesség növelése.

Magyarországon már évekkel ezelőtt megkezdődött a felkészülés arra, hogy a hazai és az EU-s szakpolitika bővülő adatigényét úgy lehessen kiszolgálni, hogy mindez ne jelentsen adminisztrációs többletterhet a gazdálkodók számára. Ennek a folyamatnak részeként fogadta el a kormány a Digitális Agrárstratégiát és a jelenleg induló MAAP (Mezőgazdasági Adminisztratív Adatpolitika) projektben már a gyakorlati megvalósítás előkészítése zajlik – olvasható az összefiglalóban.