MENÜ

A héten érkezik a magyar görögdinnye

2019.07.15.

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – közli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb piaci körképe.

 

A tájékoztatás kiemeli: a magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz; így még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, és színesítik a kínálatot  például a magszegény és a mini dinnyék is.

A dinnyeszezon kezdete kapcsán a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete és a NAK Dinnye Munkacsoportja bízik abban, hogy az áruházláncok szakítanak a korábbi évek káros gyakorlatával, és nem drasztikus akciózással indítják a magyar dinnye piacra vitelét.

A dinnyeszezon kezdete meghatározó a piac számára, jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket. Ezért is a frissen megjelenő magyar dinnye esetleges pillanatnyi marketingeszközként, vevőbecsalogatóként használata negatívan befolyásolja az egész szezont – magyarázza a helyzetet a tájékoztatás.

Idén várhatóan mintegy 200 ezer tonnánál is több görögdinnye terem, jelentősen meghaladva a tavalyi 158 ezer tonnát. Így jó minőségű termés várható. Az elmúlt években – a NAK és partnerszervezetek promóciós tevékenységének is köszönhetően – nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm dinnyét fogyaszt évente egy ember Magyarországon. Míg 10 éve ez a mennyiség 8-9 kilogramm körül alakult.

A hazai dinnyetermelés szükségszerű és előremutató reformja keretében jelentős időbeni és technológiai átrendeződése zajlik. A termelők az egész országban több szakaszban ültetik és szedik a dinnyét, ezzel tompítva a dömpinget, illetve időben „kitolva” a szezont. Gyakorlatilag idén még szeptember közepén is elérhető lesz a friss hazai dinnye a piacon.

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a magszegény dinnye, amire kereslet is mutatkozik, illetve a Nyugat-Európában már népszerűvé vált mini dinnyékkel is próbálkoznak a termelők a belföldi piacon is. Technológiailag előrelépés, hogy nőtt az oltott, biztosabb terméseredményt hozó dinnye aránya, illetve újdonságként már mintegy 100 hektáron mobil fóliasátras termesztéssel is kísérleteznek a gazdálkodók.

Magyarországnak Európában a negyedik legnagyobb a görögdinnye-termőterülete, ami 4800 hektár. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 3-4 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni a termőterületet. Így idén a görögdinnye termőterülete – a 2017-es és 2018-as évivel közel azonos – mintegy 4800 hektár.

Jelentős a lokális változás az utóbbi években, hogy immáron nem Békés megyében (1500 hektár), hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2000 hektár) van a legtöbb termőterület. Általánosságban elmondható, hogy a hazai görögdinnye 40 százaléka kerül exportra, jelentős felvevőpiacok a környező országok, valamint Németország és a Baltikum – tartalmazza a tájékoztatás.