A Hegykői petrezselyemgyökér is uniós oltalmat kapott

Agro Napló
A Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalom alá helyezte – tette közzé a szaktárca, megjegyezve, hogy az Agrárminisztérium (AM) Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

A Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. Egy tavaly januárban közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több, mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél.

Továbbá tájékoztatnak arról is, hogy a Földrajzi Árujelzők Program keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmi eljárása van folyamatban. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon – olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!