A Hazai Termékek Hónapja lett augusztus

Agro Napló
Idén először augusztusban meghirdette a Hazai Termékek Hónapját a Magyar Termék Nonprofit Kft., ezzel folytatva a gyártók és az áruházláncok korábban soha nem látott összefogását eredményező „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát – emeli ki a nonprofit társaság legfrissebb ismertetője.

Felidézik: az elmúlt években folyamatosan növekedett a gyártók és kereskedelmi láncok érdeklődése a Magyar Termék védjegyek iránt, egyre több közös akciót lehetett indítani. „így már volt mire alapoznunk az összefogást, amikor tavaly tavasszal létrehoztuk a #veddahazait mozgalmat” – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető cég ügyvezetője.

Az egy év alatt országosan ismertté vált, önálló védjegyként is bejegyzett, a cégek által előszeretettel használt #veddahazait arról győzte meg a Magyar Terméket, hogy a csatlakozókkal érdemes még magasabb szintre lépniük a hazai áruk népszerűsítésében. Ez a felismerés szülte a Hazai Termékek Hónapját, ami augusztus elején indult 9 gyártó és 5 kereskedőcég összefogásával.

Benedek Eszter

A csatlakozó kereskedelmi társaságok augusztusban saját akciókat folytatnak a hazai termékek népszerűsítésére, például újságjaikban, webshopjaikban kiemelik a Magyar Termék védjegyeit viselő árukat, ajándékakciókat hirdetnek. A Hazai Termékek Hónapjában résztvevő gyártók tévékampányban, óriásplakátokon, Hazai Pakk adománycsomagokkal közös CSR akcióban jelennek meg. Ezen felül augusztus 11-én indult a Magyar Termék Vedd a hazait! országos közösségi fogyasztói nyereményjátéka is.

A magyar termelőknek és gyártóknak különösen fontos, hogy minél több magas hozzáadott értékű élelmiszerekkel legyenek jelen a hazai boltok polcain, és ne külföldről kerüljön vissza feldolgozott termékként a kiváló itteni alapanyag – mondta Jámbor László, a „Szatmár Íze - Biró” márkákat készítő Agricolae Kft. értékesítési munkatársa.

Szerinte a gyümölcslekvároknál az átlagosnál alacsonyabb a hazai áruk aránya a boltokban, holott Magyarországon megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag terem ezekhez. Az Agricolae a Hazai Termékek Hónapjához való csatlakozásával fel akarja hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy tudatos választással nemcsak a magyar termelőket és gyártókat támogathatják, hanem élvezhetik a kiváló minőségű és ízű hazai lekvárokat is.

„A tésztagyártók azok közé tartoznak, akik kapacitásaik és termékeik választéka alapján képesek lennének a jelenleginél több árut értékesíteni a hazai boltokban, hiszen ez a termékkör ár-érték és minőség szempontból is állja a sarat az importcikkekkel szemben” – állítja Sipos Balázs, a Dunakeszi 4 tojásos és a Mándy-féle 8 tojásos termékcsaládot is gyártó Mary-Ker Pasta Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Sipos Balázs

Úgy vélekedett: az elmúlt másfél év megmutatta, hogy a hazai gyártók nehéz körülmények között is képesek ellátni az országot elegendő élelmiszerrel, köszönhetően a stabil szállítói háttérnek, a kapacitástartalékoknak és a fegyelmezett gazdálkodásnak. A Hazai Termékek Hónapja lehetőséget ad arra, hogy elmondhassák a vásárlóknak: ezt a biztonságot azzal tudják támogatni, ha tudatosan magyar termékeket vesznek le a polcokról.

A kutatások is azt mutatják, hogy a hazai eredet felértékelődött a magyar fogyasztóknál, ahogyan a környezetvédelmi szempontok is egyre fontosabb szerepet játszanak a döntéseikben. E két elvárásnak egyszerre tesz eleget a MAGYAR PISZKE PAPÍR Kft. fóliamentes, kartondobozos termékcsaládja a Crepto toalettpapírjával, Szilvia törlőkendőivel, az új fejlesztésű és hamarosan piacra kerülő, kartondobozos csomagolású Szép szalvétájával és Szép zsebkendőjével.

A Hazai Termékek Hónapjához csatlakozó cég ügyvezető igazgatója, Bodrogai Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetlen négyfős család egy év alatt csak a műanyagcsomagolású toalettpapír vásárlásának elhagyásával 7 négyzetméternyi polietilén hulladéktól kíméli meg a környezetet. A MAGYAR PISZKE elkötelezett a környezetvédelemben, és mind fóliamentes csomagolású termékfejlesztéseivel, mind edukációs tartalmainak megosztásával arra törekszik, hogy a vevőket a kisebb környezetterhelést okozó termékek vásárlására ösztönözze.

Bodrogai Ferenc

A cég hazai gyártású, kiemelkedő lapszámú, prémium minőségű, fóliamentes, kompakt termékeinek vásárlása gazdaságos és egyben környezetkímélő választás a fogyasztónak, mert a termékek egységnyi térfogatban a szokásosnál kétszer több papírmennyiséget tartalmaznak, és kevesebbet is utaznak a boltokig.

A magyar gyártók innovációs képességét mutatja a Pápai Hús Kft. példája is, hiszen az egyik legrégebbi hazai húsipari cég vegán húspótló termékekkel lépett piacra Pápai Ízek márkanéven.

Szappanos Péter

Szappanos Péter ügyvezető szerint a cégnél bebizonyították, hogy egy magyar gyártó is képes felvenni a versenyt bárkivel a világ élelmiszerpiacának legdinamikusabban fejlődő területén. Gyorsan és bátran kell alkalmazkodni a fogyasztók változó igényeihez, amelyek között nálunk is egyre hangsúlyosabb a sokszínűbb étrendre törekvés és a helyi termékek előnyben részesítése - indokolta Szappanos Péter, miért csatlakozott a Pápai Hús is a Hazai Termékek Hónapjához, amely során a tradicionális hústermékeiket ugyanúgy népszerűsíthetik, mint a vegán Pápai Ízeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres kampányok a pandémia idején

Sikeres kampányok a pandémia idején

Sikeresek voltak a promóciós kampányok a pandémia idején ugyanis arany és ezüst éremmel is díjazták a Magyar Termék teljesítményét a 2020-as promóciós...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!