A hazai helyett magyar tejet vesznek a román tejüzemek

Agro Napló
A romániai tejfeldolgozó üzemek az országban termelt tejnek csak a negyedrészét vásárolják fel, az importált tejnek csaknem a fele Magyarországról érkezik – írja a Magyar Hírlap keddi számában a Maszol.ro erdélyi magyar hírportál összeállítására hivatkozva.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben már ötödik hónapja Romániában volt a legalacsonyabb a tejfelvásárlási ár az unió tagállamai közül. Szeptemberben a feldolgozók átlagosan 1,37 lejt, azaz 92,8 forintot fizettek a tej literjéért a román termelőknek. A romániai hivatalos statisztikák szerint a romániai tejtermelés éves szinten megközelíti a 4,5 milliárd litert, a feldolgozó cégekhez azonban csak egymilliárd liter jut el. Ennek az az oka, hogy a mintegy kétmilliós szarvasmarha-állomány hatvan százaléka kisgazdáknál található – írta az MTI.

Kicsik és szétszórtak a gazdaságok, ezért nehéz a tej begyűjtése. A kisgazdaságokban megtermelt tej gyakran nem felel meg a minőségi követelményeknek, ezért a nagy feldolgozóknak megéri inkább külföldről behozni, még úgy is, hogy valamivel többet fizetnek érte – magyarázta a portálnak Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke. Bár az elmúlt években a tej- és a tejtermékek román exportja valamivel gyorsabb ütemben nőtt, mint a behozatala, az aránytalanság még mindig jelentős. Tavaly 97,3 millió euró értékben importáltak nyers vagy feldolgozott tejet a romániai cégek, míg a kivitel értéke csak 31,2 millió euró volt. Az Eurostat adatai szerint 2016-ban hazánkból érkezett Romániába az importált tej és tejtermék 43 százaléka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért fontos a tej?

Miért fontos a tej?

A tej és a tejtermékek olyan alapvető mikrotápanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges működéséhez – hívja fel a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!