2024. március 29. péntek Auguszta

A hatékonyságnövelésért fejlesztenek a gazdák

Agro Napló
Fejlesztésre szánt forrásaikból gépekre és berendezésekre költötték a legtöbbet a mezőgazdasági vállalkozások, legfőbb céljuk pedig a humán erőforrás kiváltása és a hatékonyságnövelés – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet felméréséből – írja a Világgazdaság szerdai számában.

A tizenkilenc főnél több alkalmazottat foglalkoztató agrárvállalkozások beruházásainak értéke 2017-ben 3,1 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, miközben az alaptevékenységre jutó fejlesztések értéke csupán 2 százalékkal haladta meg a 2016-os értéket.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek adatot szolgáltató körben épületekre és építményekre 19,9 százalékkal többet, gépekre és berendezésekre viszont 9 százalékkal kevesebbet fordítottak a vállalkozások. Ezzel együtt is igaz, hogy az agrárcégek beruházásainak legnagyobb részét, 40,4 százalékát a gépek és berendezések tették ki, bár ezek állománya 8,7 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Járművekre 2,6, ültetvényekre és erdőkre 41,8 százalékkal kisebb összeget fordítottak 2017-ben, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb, 233,2 százalékos növekedés a föld, telek és egyéb nem termelt tárgyi eszközök beruházásaiban következett be.

A vállalkozások beszámolói szerint a humán erőforrás kiváltása és a hatékonyságnövelés a legfontosabb ágazati fejlesztési cél. Még mindig igaz, hogy a fejlesztésekben a pályázatok fontos szerepet játszanak, de hangsúlyosan megjelennek a piaci szempontok is. Jellemző a gazdálkodókra, hogy az üzemméret növelését és a termelés technológiai színvonalának fejlesztését tervezik.

Több éven keresztül meghatározó szerepe volt a mezőgazdaság finanszírozásában a Növekedési hitelprogramnak, de kifutásakor, 2016-ban már fokozatosan a piaci alapú hitelezés vált ismét keresettebbé.

Nagy segítséget jelentett a mezőgazdasági vállalkozásoknak a támogatott hitelprogramok közé sorolható Agrár Széchenyi Kártya. Utóbbi 2016-ban a jég- és fagykárt szenvedő termelőkön túl már a sertés- és tejágazatban tevékenykedő, főképp kisbirtokos vállalkozások, családi gazdálkodók és őstermelők számára is kamat- és költségmentesen volt elérhető.

Az agrárvállalkozásokra jellemző, hogy jó adósoknak számítanak, ám hitelhez jutásuk – tőke- és fedezethiányuk miatt – sokszor nehézkes. A Vidékfejlesztési Program keretében 68 pályázati felhívást hirdettek meg, ezek forrásainak több mint fele beruházási jellegű fejlesztést szolgált.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!