2024. március 29. péntek Auguszta

A hagyományok őrzése is fontos az agráriumban

Agro Napló
A hagyományok őrzése is fontos az agráriumban, a mezőgazdasági élet feltételeit, ritmusát ugyanis a gabonatermesztéshez kapcsolódó munkák adják; mindehhez pedig párosul továbbá a vidéki ember szorgalma, amely a hagyományaihoz, szokásaihoz történő ragaszkodását tükrözi – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a IX. Székkutasi Hagyományőrző Szántóversenyen.
Fotó: promenad.hu

Székkutas jelentős mezőgazdasági hagyományokkal büszkélkedő település, ezért nem véletlen, hogy az itt élő emberek ragaszkodnak tradícióikhoz. A község 1999-ben adott helyet az első székkutasi szántóversenynek, amelyet 2011-ben élesztettek újjá és szerveznek meg azóta is rendszeresen.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett eseményen - az agrártárca közlése szerint a miniszterhelyettes kiemelte, hogy az Agrárminisztérium számára fontosak a szántóversenyek, mivel nagy mértékben hozzájárulnak az agrárium népszerűsítéséhez. Egyszerre ápolják ugyanis a hagyományokat és adnak teret a legmodernebb technikák megismeréséhez.

A korszerű technológiával felszerelt gazdaság és a mögötte lévő emberi tudás, kitartás, szorgalom, és legfőképpen gyakorlat egyaránt fontos tényezők. A szántási munkálatok során bizony kulcsszerepe van a minőségi munkavégzésnek, hiszen ez az egyik alapja a jövő évi termésnek. A verseny pedig nem csak versengés, megmérettetés, hanem gyakorlatszerzés és tanulás is – emelte ki az államtitkár.

Farkas Sándor kitért rá, hogy az ország teljes területéről elmondható, hogy a növények tavaszi gyenge fejlettsége a kedvezőre fordult időjárás hatására nagyot javult, ezért jó átlagos évvel lehet számolni az idén. Legfontosabb gabonák közül, az őszi búzából mintegy 5 millió tonnás termés várható, amely minőségben és mennyiségben is bőven fedezi a hazai fogyasztási igényeket.

Az agrártárca miniszterhelyettese elmondta azt is: „nekünk az a feladat adatott, hogy megalapozzuk a jövőt. Mi is azért dolgozunk, hogy hosszú távon biztos megélhetést jelentsen a magyar agrárium a gazdáknak, a fiataloknak és az agrároktatásban résztvevőknek is”.

Kifejtette: nagy jelentőséggel bír, hogy a versenyre látogatók elismeréssel tekintsenek a magyar gazdák példaértékű szorgalmára. De az is lehet, hogy a következő nemzedékek esetleg éppen egy hagyományőrző szántóversenyen találják meg hivatásukat, helyüket a magyar mezőgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A víz a legfontosabb erőforrások egyike

A víz a legfontosabb erőforrások egyike

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás számos új feladat elé állítja a mezőgazdaságot, amelyre minél hamarabb megoldást kell találni. Az intenzív mező...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!