A gyümölcsösökben is elkelne a csapadék

Agro Napló
A gyümölcstermesztésben az idei szárazabb tél eddig nem okozott nagy problémát – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A szakember viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a gyümölcsfákat sokkal nagyobb arányban kellene öntözni.

Apáti Ferenc az idei telet – sem negatív, sem pozitív szempontból – nem értékeli kirívónak. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke hozzátette: a csapadék azonban kevés volt, bár októberben-novemberben hullott még jelentős mennyiség.

A téli csapadékhiány azonban túl nagy problémát nem okoz a gyümölcstermesztésben, hiszen a fák élettevékenysége most kezdődik a téli nyugalmi állapot után – emelte ki a szakértő, hozzátéve: az őszi csapadékból van annyi tartalékuk, hogy a márciust és az április egy részét átvészeljék.

A kajszi- és az őszibarack – 3-4 hét múlva esedékes – virágzásához azonban jól jönnének a tavaszi csapadékok.

Az időjárás az utóbbi időben a szélsőségek irányába megy el – hívta fel a figyelmet Apáti Ferenc. Tapasztalható a szárazodás, de nagyobb gondot jelent a kiszámíthatatlanság. Előbbire ugyanis 10-15 éve készülnek a gazdák.

„Magyarországon zöldséget és gyümölcsöt gazdaságosan termelni öntözés nélkül nem lehet” – jelentette ki a szervezet alelnöke.

Magyarországon mintegy 80 ezer hektár zöldség- és ugyanennyi gyümölcstermő-terület található. Míg előbbinek háromnegyede, addig utóbbinak csupán egynegyede öntözött. „Bevett gyakorlatnak kellene tekinteni, de sajnos nem bevett gyakorlat még, csak a legkorszerűbb, profi ültetvényekben az öntözés” – jegyezte meg Apáti Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Három éve gyenge a gyümölcstermés

Három éve gyenge a gyümölcstermés

Az idei évben is gyenge gyümölcstermés várható, így ez már a harmadik ilyen év – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!