A globális étrendnek, az állattartási módoknak meg kell változniuk a környezet érdekében

Agro Napló
A csökkenő húsfogyasztás és a hatékonyabb gazdálkodási módszerek használata elengedhetetlen világszerte, hogy megszüntessük a környezetben okozott irreverzibilis károkat, egy új tanulmány szerint. 

A kutatásból, melyet a Minnesota-i Egyetem végzett, az is kiderül, hogy a jövőben a mezőgazdaság fenntarthatósága az étrendek megváltozásában és a növekvő hatékonyságban fog rejleni, nem pedig az élelmiszer-termelési rendszerek közötti változások következménye lesz. A kutatók több mint 740 termelési rendszert vizsgáltak, több mint 90 különböző típusú élelmiszer előállításához, hogy megértsék az összefüggéseket az étrendek, a mezőgazdasági termelési gyakorlatok és a környezeti degradáció között. Az eredményeiket múlt héten publikálták az Environmental Research Letters nevű folyóiratban.

A vezető szerző Dr Michael Clark azt mondta: „Ha csökkenteni akarjuk a mezőgazdaság környezetre gyakorolt hatását, de továbbra is biztonságos élelmiszerellátást akarunk biztosítani a növekvő lakosság számára, akkor fontos megérteni hogyan függnek össze ezek a dolgok.” Ciklus értékelést használva – ami részletezi az input, output és az élelmiszer-termelési rendszer környezetre gyakorolt hatásait - a kutatók elemezték az élelmiszer-termelési rendszerek viszonylagos természeti hatását (például: konvencionális vs. bio; abrakon vs. legelőn nevelt marha; vonóhálós vs. nem vonóhálós halászat; és üvegházas vs. szabadföldi termesztés), a különböző mezőgazdasági inputok hatékonyságát (mint például a takarmány és műtrágya), és többféle élelmiszert.

A hatások melyeket vizsgáltak a hasznosított területek szintjein, az üvegházhatású gázok kibocsátására (GHG-k), a fosszilis üzemanyagok használatára, az eutrofizációra (tápanyag elszivárgás) és savanyodási potenciálra vonatkoztak. Dr Clark szerint: „Bár a magas mezőgazdasági hatékonyság alacsonyabb környezeti terheléssel jár, a részletezett kép, amit láttunk nagyon vegyes. Míg a bio rendszerek kevesebb energiát használtak, nagyobb volt a területhasználatuk, nem mutattak előnyös hatást az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve és hajlamosak voltak magasabb szintű eutrofizációra és savanyodási potenciál értékekre a termelt élelmiszerekre lebontva. A legelőn tartott marha pedig több területet igényelt és több GHG-t bocsátott ki, mint az abrakon tartott társaik.” Azonban a szerzők feljegyezték, miszerint ezek a megállapítások nem jelentik azt, hogy a konvencionális termelés fenntartható. Ehelyett, a javaslatok alapján a különböző termelési rendszerek előnyös részeinek kombinálása sokkal fenntarthatóbb mezőgazdaságot eredményezne, ha például a bio csökkentett vegyi anyagokra való támaszkodása a konvencionális rendszerek magas hozamaival párosulna.

Dr Clark elmondása szerint: „Érdekes módon az derült ki, hogy a kérődzők húsától való eltávolodás – melynek tízszer nagyobb hatása van a környezetre, mint más állatok húsán alapuló élelmiszereknek – a táplálkozási szempontból hasonló húsok felé, mint például a sertés, csirke vagy hal, látványos pozitív hatással lehetnek, mind a környezetre, mind a humán egészségre. „Egy nagyobb étrendi váltás, mint a kevesebb húsfogyasztás vagy a vegetáriánus étrend, sokkal több pozitív hatással bírna a környezeti fenntarthatóságra és az emberi egészségre.” A társszerző David Tilman professzor szerint: „Elengedhetetlen, hogy tegyünk valamit a politikán és az oktatáson keresztül az alacsony hatás elfogadása és az egészséges élelmiszerek érdekében, úgy, mint az alacsony befolyású, de nagy hatékonyságú mezőgazdasági termelő rendszerek.

„A tétlenség jelentős környezeti hatásnövekedéshez vezetne, beleértve a 200-1000 millió hektárnyi mezőgazdasági művelés alatt álló földterület kimerülését, egy hozzávetőlegesen háromszoros növekedést a műtrágya- és növényvédőszer használatban, egy 80 százalékos mezőgazdasági GHG kibocsátás emelkedést és az étrenddel összefüggő megbetegedések számának gyors növekedését (pl. elhízás és cukorbetegség). Tilman professzor hozzátette: „A lépések, melyeket felvázoltunk hatalmas előnyökkel járnának. Az egyidejű alkalmazása ezen és más megoldásoknak azonban megelőzhetik a mezőgazdaság környezeti terhelésének növekedését. Fontos döntéseket kell meghoznunk, mielőtt a mezőgazdasági tevékenységek jelentős és visszafordíthatatlan környezeti károsodást okoznának.”

Forrás: ThePoultrySite News Desk, 19 June 2017

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

Nagy bajban a Bakony Hús

Nagy bajban a Bakony Hús

Az elfogadható szint alá csökkent a veszprémi Bakony Hús Kft. termelése, csúsznak a bérek, a cég visszaadta a bérbeadónak a szállító járművek zömét. Á...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!