2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A gabonafeldolgozók és a pékek is árat emelnek

Agro Napló
A malmok és a pékek is áremelésre készülnek – írta a hirtv.hu. A gabonafeldolgozók beérnék annyival, ha a liszt 5 forinttal drágulna. A pékeknek az alapanyag árának emelkedése mellett a szállítási költségek növekedésével is kalkulálniuk kell, amikor meghatározzák a kenyér vagy a kakaós csiga árát.

Kurusa Tamás egy szegedi központú agrárcégnél termelésirányító. Változó terméshozammal számolt, az általuk művelt területeken 4 és 7 tonna között alakulhat a búzatermés hektáronként.

„Ha sok csapadékot kap, akkor az aratáskor nagyon gyorsan ki tud peregni. Tehát, hogyha hozzáérünk a kalászhoz, nagyon könnyen morzsolható, könnyen pereg. És minél több csapadékot kap, megszárad, akkor jobban fokozódni fog. Tehát a betakarítást minél gyorsabban és minél hatékonyabban kell elintéznünk” – mondta.

A tavalyinál kevesebb és gyengébb minőségű termésre számít a gabonaszövetség illetékese is. Az étkezési búzáért 5 százalékkal kérhetnek többet a termelők. A malmok is árat emelnének augusztustól a növekvő bérekre és a dráguló áramra hivatkozva.

„Öt forintos áremelés a szakma dolgát már most meg tudná oldani. Igazából öt forint azt jelenti, hogy Magyarországon egy magyar ember megeszik körül-belül 80 kiló lisztet, kenyér, sütemény és bármilyen más formában. Ez jelent éves szinten a lakosságnak, egy lakosnak körülbelül 400 forint többletköltség-növekményt. Ez úgy gondolom, hogy minimális, egy parkolódíj többe kerül ennél. Tehát nem ez határozza meg, a verseny határozza meg, hogy milyen árat tudunk alkalmazni a malomiparban” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségének tagozati elnöke.

A pékárukba ősszel gyűrűzhet be az áremelés. A mértéke egyelőre kérdéses – függ a világpiaci ármozgásoktól és a fogyasztás alakulásától.

„Ha bekövetkezik a lisztáremelés – miután a liszt egy nagyon komoly tétel a kenyér árában – akkor be fog következni a kenyér áremelkedése is. Ez mindig egy jó kérdés. De olyan szempontból nézzük, akkor nem befolyásolja, hogy most gyengébb minőségű gabona, hogy sikerült, mert ma már a malmok kikorrigálják. Tehát ők javító búzával dolgoznak. Mi mindig ugyanazt a minőséget kapjuk” – mondta Varga Ferenc, pékségtulajdonos.

A pékségek költségeit a 400 forint feletti üzemanyagárak is növelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Mekkora lehet a gazdák haszna idén?

Az utóbbi esztendő alatt átlagosan közel 50 százalékkal emelkedett a szántóföldi növénytermesztés közvetlen összköltsége. Ilyen drágulást képesek elvi...

Még mindig hiányzik az eső

Még mindig hiányzik az eső

Örömteli, hogy idén a Fagyosszentek meleget hoznak, viszont a májusi csapadékkal ismét sok a probléma. Az elmúlt napokban ugyan többfelé alakultak ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!