A gabona és a gyümölcsök ára nőtt, a zöldségeké csökkent áprilisban

Agro Napló
A mezőgazdasági termelői árak áprilisban 1,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest. Ez a növényi termékek árának 3,1 százalékos növekedéséből és az élő állatok és állati termékek árának 2,4 százalékos csökkenéséből tevődik össze - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 10,7 százalékkal emelkedett egy év alatt áprilisra, a februári 18,1 százalékos, illetve a márciusi 10,2 százalékos drágulást követően. A gyümölcsök ára 24,7 százalékkal emelkedett, a márciusi 31,3 százalékos emelkedés után.

A zöldségek ára 8,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly áprilisban, ezen belül a burgonya ára 25,4 százalékkal csökkent egy év alatt az élelmiszeripari felvásárlás növekedése miatt kilogrammonként 43,5 forintra - közölte a KSH.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,2 százalékkal csökkent, az állati termékeké 3,9 százalékkal lett magasabb. A vágósertés ára 14 százalékkal csökkent.

A tej 1,1 százalékkal, a tojás 10 százalékkal drágult, ugyanakkor ez utóbbi az előző hónapban mért növekedéshez képest 7 százalékponttal mérséklődött.

Idén január-áprilisban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül a növényi termékek ára 1,2 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 0,9 százalékkal emelkedett. 

Az első négy hónapban a vágósertés ára 8,9 százalékkal csökkent, kilogrammonként 363 forintra. A felvásárlási ár az év első három hónapjában növekedett, de ezt követően áprilisban újra csökkenésbe fordult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!