A Földművelésügyi Minisztérium az agrárium oldaláról kíván hozzájárulni az egységes Kárpát-medencei gazdaságfejlesztéshez

Agro Napló
A Földművelésügyi Minisztérium a maga részéről megtette azokat az agrárgazdaság-fejlesztési és környezetvédelmi együttműködéseket erősítő javaslatokat, amelyek a Magyar Kormánynak az egységes kárpát-medencei gazdaságfejlesztési koncepciójába illeszthetők – mondta Tóth Katalin helyettes-államtitkár a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A pontszerű kezdeményezések helyett átfogó projektekkel kell megerősítenünk a határon túli magyar agrártársadalmat, segítenünk kell a térség magyar agrárvállalkozásait, amelyek meghatározó hányadát jelentik a térség gazdasági potenciáljának – emelte ki Tóth Katalin. Ehhez a tudomány oldaláról a hazai és külhoni kutatóintézetek közötti kapcsolat szorosabbra fűzésére, humán oldalról pedig a szakképzett emberek létszámának a növelésére van szükség.

Példaértékű kezdeményezésnek nevezte a csíkszeredai Agrárinnovációs Centrum által elindított és az agrártárca által támogatott biogazda képzést, amely a Székelyföld viszonylagos érintetlenségét kihasználni szándékozó valós igényekre reagál.

A fiatalokat azzal szólította meg, hogy kiemelt szerepet kell vállalniuk, nekik az agrárium perspektívát kell, hogy jelentsen. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy az ágazatot sújtó generációs problémát leküzdjük.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az idei évben prioritást élvez a magyar agrárszakképzés újjáépítése. Az agrártárca kiemelt feladatának tartja, hogy a külhoni magyar agrár szakképző intézmények versenyképes elméleti és gyakorlati oktatásban részesítsék hallgatóikat, ezért a legújabb ismereteket tartalmazó tankönyveket és a tangazdaságok létrehozásához, illetve korszerűsítéséhez szükséges eszközöket biztosítja részükre. Fontos, hogy még több fiatal tanulhasson szakmát, hiszen kiemelkedően képzett agrárszakemberek nélkül nem lesz XXI. századi mezőgazdaság és működő középbirtok.

Erősödő agrárközéposztály nélkül pedig nem lehet élhető a vidék sehol sem a magyar közösségek számára. A Földművelésügyi Minisztérium a már évek óta futó gyakornok- és ösztöndíj programjával segíti a közép- és felsőfokú tanulmányokat hazájukban folytató külhoni magyar hallgatókat, akiknek ezáltal az elméleti tudása olyan gyakorlati tapasztalattal párosul, amelyet aztán az otthoni gazdálkodás során kamatoztathatnak. Legutóbb például 16 magyarkanizsai és topolyai középiskolás diák, valamint 2 kísérő pedagógus számára teremtett lehetőséget a tárca, hogy egyhetes gyakornoki program keretében magyarországi agrár szakképző iskolák működését ismerhessék meg.

Tóth Katalin kitért a külhoni magyar termékek piacra juttatásának kérdéskörére is. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy felkarolták a helyi termelőket, és különböző kiállításokon, vásárokon segítik őket termékeik népszerűsítésében.

Zárszavában Tóth Katalin elmondta, hogy a 2015. szeptember 23-27. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon 200 m2-es bemutatkozási felület áll majd rendelkezésre a határon túli gazdáknak, akiknek ezáltal kiváló lehetőségük nyílik új üzleti kapcsolatok kialakítására, piacszerzésre.

(FM Sajtóiroda)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!