2024. április 19. péntek Emma

A főállatorvos értékelte a madárinfluenza-helyzetet

Agro Napló
Az országos főállatorvos tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a jelenlegi madárinfluenza-helyzetről, az érintett településekről, a megtett járványügyi intézkedésekről – olvasható a nak.hu portálon.

Idén november elején Békés megyében tört ki a madárinfluenza, azóta Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben további baromfitartó gazdaságoknál állapították meg a betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.

Jelenleg elsődleges kitöréseket Szank, Kömpöc, Bócsa, Móricgát, Petőfiszállás, Kiskunfélegyháza, Tompa (Bács-Kiskun), Forráskút, Csengele, Szentes, Nagyfa, Kübekháza (Csongrád), Öcsöd, Tiszakürt (Jász-Nagykun-Szolnok), Biharugra (Békés); másodlagos kitöréseket Bugac, Csólyospálos, Kiskunmajsa, Kömpöc, Szank, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Tázlár, Pálmonostora (Bács-Kiskun), Öcsöd (Jász-Nagykun-Szolnok), Forráskút, Pusztaszer, Kistelek, Üllés, Ópusztaszer (Csongrád), Újkígyós, Csanádapáca, Dévaványa, Orosháza, Telekgerendás (Békés) településeken észleltek. A vadaknál pedig a tőkés réce (Hajdú-Bihar megye) és a bütykös hattyú (Komárom-Esztergom megye) érintett.

A kitörések körül felállított védő- és megfigyelési körzeteket pedig a NÉBIH – a járványügyi helyzetre való tekintettel – Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében a minimálisan előírt 10 km sugarú körön kívüli területekre is kiterjesztette. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a kitörések 1 km-es körzetében minden baromfit megsemmisítettek. Valamennyi korlátozás alá eső területen belül, illetve az érintett területekről kizárólag azonnali vágás esetén engedélyezik az állatok kiszállítását, az élő baromfik minden egyéb mozgatását megtiltották.

Mindemellett az országos főállatorvos az érintett területeken elrendelte a megerősített felmérő-szűrő vizsgálatokat, valamint a vadon élő madarak rendkívüli monitoringját.

Az ügyben hozott főállatorvosi határozatok és intézkedések, valamint az betegségben érintett területek és a védőkörzetek a NÉBIH folyamatosan frissülő madárinfluenza-oldalán érhetők el.

De nem csak Magyarországon, hanem a kontinens más országaiban is terjed a betegség. Így Svédországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban is. Utóbbi két államból az EU megtiltotta a baromfihús-behozatalt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!