MENÜ

A fenntartható élelmezési rendszer fontosabb, mint valaha

Agro Napló 2021.04.29.

A fenntartható élelmezési rendszer közügy, ez pedig a koronavírus-járvány alatt fontosabb lett, mint valaha – fogalmazott köszöntőjében Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az élelmezési csúcstalálkozó nemzeti dialógusának online eseményén.

Fotó: AM

 

Az ősszel New Yorkban megrendezendő Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója előtt az Agrárminisztérium Nemzeti Dialógust hívott életre, melynek célja, hogy ösztönözze a nemzetek kapcsolódását a fenntartható élelmezési rendszerekhez, támogassa az elképzelések kidolgozását, elősegítse a jó gyakorlatok megosztását. A virtuálisan megrendezett eseményen Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára mellett az ITM és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy-egy szakembere is felszólalt.

Bencsik Dávid helyettes államtitkár a fenntartható élelmezési rendszerek jelentősége mellett érvelve elmondta, hogy az biztosítja az egészséges étrendet és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférést, garantálja az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi gazdasági szereplőjének méltányos kezelését, valamint csökkenti az élelmiszer-pazarlást, egyúttal hozzájárul az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok eléréséhez is.

Az elsősorban gondolatébresztő, figyelemfelkeltő, információcserére szolgáló rendezvény kapcsán a helyettes államtitkár összefogásra kérte a társminisztériumokat, egyetemeket, kutatóintézeteket. A helyettes államtitkár a program magyar koordinátoraként a hazai álláspont kialakítása mellett kezdeményezni fogja a V4-tagállamok szempontjainak közelítését is.

Juhász Anikó, az Agrármisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára „Magyarország és a V4-tagállamok részvétele a fenntartható élelmiszerrendszerekkel kapcsolatos uniós kutatásokban. Hogyan vonjuk be a fogyasztókat?”  címmel megtartott hozzászólásában kifejtette: a V4 országok kedvező természeti adottságai jó alapot adnak az élelmiszerellátás kihívásainak megválaszolásához. Mint mondta, ugyanakkor további érdemi lépések szükségesek egy sokkal fenntarthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb rendszer kialakítására.

Juhász Anikó mindehhez hozzátette: a magyar kezdeményezésre létrejött BIOEAST együttműködés kertében 5 szakértői munkacsoport térképezi fel egy-egy adott területen a kihívásokat, illetve tesz javaslatot olyan kutatási témák megvalósítására, melyek a régió országai számára segítséget jelenthetnek a helyes, tényadatokon alapuló válaszok megfogalmazásához. Kedvező fejleményként értékelte, hogy a régió számára a BIOEAST együttműködés érezhetően komoly lökést ad a régiós kutatási igények és lehetőségek megjelenítéséhez.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának növelésére a Horizont Európa keretprogram is nagy hangsúlyt helyez. A kutatási eredmények közvetlen szemléletformáló hatásúak, hiszen tényeket közölnek, amelyek az egyéni döntések következményeire is élesen rámutatnak. A táplálkozási szokásaik kialakításához a fogyasztók láthatóan egyre intenzívebben igénylik az olyan információkat, adatokat, amelyek a különböző élelmiszerek egészségügyi és környezeti összefüggéseit mutatják be - fogalmazott Juhász Anikó, idézte a szaktárca összefoglalója a helyettes államtitkárt, az ismertetést lapunk is megkapta.