A fenntartható élelmezés és az egészséges táplálkozás volt a FAO-konferencia témája

Agro Napló
A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem az egyik legfőbb támasza a XXI. században is, ezért a most a járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán.
Belánszki-Demkó Zsolt, fotó: Fekete István

A lapunkhoz eljuttatott AM ismertetés jelzi: a kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma. Az idei tanácskozás középpontjában a fenntartható élelmezési rendszerek és az egészséges táplálkozás állt.

Belánszky-Demkó Zsolt az eszmecserén kiemelte: a magyar kormány szerint az élelmezési problémákra a helyben folytatott, fenntartható és hosszú távú programok adnak valódi gyógyírt. Ehhez viszont a segítséget oda kell vinni, ahol a baj jelentkezik. Magyarország aktív a nemzetközi együttműködésben: az Agrárminisztérium FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel, jelentős eléréssel működik. Így 41 fejlődő országból több száz hallgató Master's szintű tanulmányait finanszírozza hazánk a magyar agráregyetemeken. A program keretében jelenleg 36 diák tanul Magyarországon. Az érintett országokból érkezők olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amivel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Ezen kívül, az együttműködésnek változatos formái valósulnak meg, például a helyieket segítő, afrikai fejlesztési projektek keretében.

Mint azt a helyettes államtitkár elmondta: a világjárvány idején a visegrádi országok mezőgazdasága és köztük a magyarországi agrárium ütésállónak bizonyult. Idén minden állam élelmiszer-önellátása fontosabbá vált, mind eddig bármikor. Ebben az új helyzetben a fenntartható élelmezési rendszerek, rövidebb ellátási láncok megvalósítása életbevágó feladattá válik.

Fotó: Fekete István

Belánszky-Demkó Zsolt szólt arról is, hogy hazánkban az élelmiszerpazarlás az elmúlt három évben 4 százalékkal csökkent. Az irány tehát jó, de még bőven van feladatunk e tekintetben. A fenntarthatóság fontos a magyar kormány számára: az elmúlt évtizedben éppen ezért több intézkedést hozott annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók termékeiben kevesebb legyen az olyan összetevő, amely káros a fiatal nemzedékek számára.

A helyettes államtitkár felszólalásában aláhúzta: a koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldásokat részesítsék előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Tudni kell, hogy a gazda és a termelő nem az új, környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. Erőfeszítéseikért köszönet és megbecsülés jár nekik – szögezte le a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!