MENÜ

A fásítás élhetőbb környezetet teremt a városokban

Agro Napló 2019.11.22.

Fontos gyarapítani a magyar erdők területét, és gondozni a faállományt, de legalább ennyire lényeges, hogy a településeken, városokban élők életminőségét faültetéssel, vagy éppen a meglévő fás területek karbantartásával jobbá lehessen tenni – fogalmazott Feldman Zsolt az Országfásítási Program kaposvári eseményén.

Fotó: Agrárminisztérium

 

Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a somogyi megyeszékhelyen a faültetés előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte: az ősszel kezdődött és jövő év tavaszáig tartó ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az állami erdőgazdaságok mintaprogramjának célja pedig az erdőgazdálkodási tevékenységre és a klímavédelemre való figyelemfelhívás mellett az erdőterület növelése.

Feldman Zsolt kiemelte: az Országfásítási Program mellett a Vidékfejlesztési Program (VP) 40 milliárd forint keretösszeggel támogatja az erdőtelepítést. Ezen túlmenően a tárca 12 éven keresztül biztosít támogatást az erdők fenntartásához, valamint 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást tett közzé önkormányzatok és civil szervezetek számára települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához. Mindezzel a következő három-öt évben legalább 25 ezer hektárnyi új zöldterület jön létre.

Továbbra is pályázik a legzöldebb város címére Kaposvár, ezért is tesznek nagy erőfeszítéseket a településen, az ott található mintegy 22 ezer fa karbantartására, fiatalítására, szükség esetén cseréjére – mondta a város polgármestere. Szita Károly jelentősnek nevezte azt a programot, amellyel mintegy 1200 öreg, 80-120 év közötti hárs- és vadgesztenyefát újítanak meg, teszik jobbá életkörülményeiket: például visszametszéssel, végszükség pedig esetén pótlással. A tervek szerint 2030-ig 6000 új fát ültetnek a városban – olvasható az összefoglalóban.