A drónok biztonságos használatát garantálják az új uniós szabályok

Agro Napló
Az Európai Parlamentben a képviselők támogatták a drónok biztonságos használatát garantáló új szabályokat és a repülésbiztonsági szabályok korszerűsítését, mindez érinti az eszközök mezőgazdasági célú használatát is – írja a nak.hu.

Az EP-képviselők – 558 szavazattal, 71 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett – támogatták az Európai Tanáccsal már tavaly novemberben leegyeztetett, a drónokra és a drónt vezető személyekre vonatkozó szabálytervezetet. Az új jogszabály célja, hogy egységes biztonsági előírásokat fektessen le az unióban, a gyártók számára pedig megteremtse a termék- és szolgáltatásfejlesztéshez elengedhetetlen jogbiztonságot. Jelenleg a 150 kg-nál könnyebb drónok a nemzeti hatóságok hatáskörébe tartoznak, ezért a gyártóknak és üzemeltetőknek országonként eltérő tervezési és biztonsági előírásoknak kell megfelelniük (a magyarországi szabályozásról bővebb információk itt, az agrárcélú használatról és egy korábbi szabályozási szándékról pedig itt olvashatók).

Az új szabályok értelmében csak olyan drónok építhetők, amelyek működés közben nem sodornak mást veszélybe. A drónoknak – kockázati besorolásuk alapján – különböző biztonsági funkciókkal kell rendelkezniük: a gép tömegétől vagy üzemelési területétől függően kötelező lesz például az ütközéselhárító rendszer, vagy az automatikus landolási funkció arra az esetre, ha a pilóta elveszti a kapcsolatot a géppel.

A drónpilótáknak ismerniük kell a rájuk vonatkozó szabályzást és ügyelniük kell arra, hogy gépük repülés közben ne sodorjon veszélybe mást vagy a légteret használó egyéb járművet. Egyes pilótáknak képzésen kell részt venniük, mielőtt vezetni kezdhetik a drónt. A pilótákat és gépeiket ezen kívül országonként regisztrálni kell majd azért, hogy baleset esetén azonosítható legyen a gép üzemeltetője. Ez a szabály a legkisebb drónokra nem vonatkozik.

Az Európai Bizottság feladata lesz, hogy az alapelvek alapján kidolgozza a részletes uniós szabályzást például a drónok maximális sebességére vagy egymástól kötelezően megtartandó távolságra vonatkozóan. Azt is a testület dolgozza majd ki, hogy mely drónpilótáknak és drónoknak kell átesniük kockázati tanúsításon, kinek lesz kötelező a képzés, kit kell regisztrálni, és mely drónok esetében lesznek kötelezőek a további biztonsági funkciók.

A drónokra vonatkozó uniós szabályzás része az uniós repülésbiztonsági szabályok modernizálásának. A szabályfrissítés célja az volt, hogy az EU repülésbiztonsága továbbra is magas szintű maradjon, ugyanakkor a szabályok praktikusabbak és a kockázati tényezőkkel arányosabbak legyenek a következő évtizedekben várható forgalomnövekedés kezelésére. Az új szabályokat még az EU szakminisztereinek is jóvá kell hagyniuk, utána lépnek életbe.

A mezőgazdasági célú drónok

Az Európai Bizottság szerint a civil dróntechnológia a következő tíz éven belül az uniós repülési piac mintegy tíz százalékára (azaz évi kb. 15 millárd euróra) nőhet. Az EB szerint az iparág 2050-ig 150 ezer munkahelyet hozhat létre. A drónok mezőgazdasági célú használata is egyre népszerűbb. A mezőgazdaság digitalizációja következtében a termelés hatékonysága és ezzel a felhasznált anyagok mennyiségének optimalizálása jelentősen javul – ebben a folyamatban fontos szerepük van drónoknak is. Ezek a légi eszközök speciális kamerával és szenzorokkal is felszerelhetők, így segítségükkel – főleg a növénytermesztésben – a precíziós gazdálkodás révén környezetkímélő és fenntartható mezőgazdaság alakítható ki. A legújabbak pedig a permetezést végző eszközök. Az említett új szabályozásra az agráriumban drónokat használóknak is ügyelniük kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!