MENÜ

A Dr. Szabó Gusztáv vetélkedő rövid története

2017.05.08.

Május 12-13-án rendezik Jánoshalmán a Dr. Szabó Gusztáv mezőgazdasági gépész országos szakmai vetélkedőt, amelyen a gépészképzést folytató iskolák három fős csapatai mérik össze tudásukat. A verseny történetéről a szervezők készítettek egy rövid összefoglalást, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Az első vetélkedő 1981. december 18-19-20-án került megrendezésre Kiskunhalason, a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskolában. A vetélkedőt két szakközépiskolai szakmában hirdették meg ezzel a kiírással: ” Az összejövetel célja: Az azonos szakmát tanító iskolák tanulói között a szakmai kapcsolat erősítése, és egyben megemlékezni a Földmunkásmozgalom 75. évfordulójáról.” A vetélkedőn részt vett az ország összes szakközépiskolája, ahol a Mezőgazdasági gépszerelő (313-4), és a Növénytermesztő gépész (1706-3) szakképzések folytak.

 A vetélkedő védnökei: KISZ bizottság, a MEDOSZ KV titkársága, valamint a MÉM. Szakoktatási, és Kutatási Főosztálya. Az első vetélkedő győztes iskola csapatai a gépszerelőknél: I. Piliscsaba, II. Mezőtúr, III. Baktalórántháza volt. A növénytermesztő gépésznél: I. Karcag, II. Nagykanizsa, és III. Putnok. A sikeres rendezést követően az iskola akkori vezetése, és Gergely József mérnöktanár lelkes tevékenységének köszönhetően, 1983 március hónapban, ismét megrendezésre került most már három, szakközépiskolai szakképesítésben a vetélkedő.

A versenykiírásban már részletesen bekerülnek a feltételek, amelyek a mai napig a hagyományok ápolásával, a versenyek megrendezésekor beépítünk. A második kiírásból egy  idézet: „ A pályázat keretében három alkalommal a jelentkezett III. évfolyamos tanulók, írásbeli feladatott kapnak. Javasoljuk, hogy legalább 10 tanulót vonjanak be a feladat megoldásába, elsősorban a működő szakmai jelegű szakkörökből. A feladatmegoldásokat a rendező iskolának kell megküldeni, ahol a szaktanárok a beérkező dolgozatokat értékelik, és az elért eredményekről tájékoztatják a résztvevő iskolákat. Iskolánként 3 feladat megoldásában legeredményesebben szereplő 3 tanuló, meghívást kap az országos vetélkedőre. Az országos szakmai vetélkedő elméleti, és gyakorlati feladatokból áll.”

A mai kiírásunk is, majdnem szó szerint azonos a harminchárom évvel ezelőttivel.

Ezen a rendezvényen 20 iskola csapata vett részt, és a programban a tanárkollégák részére, már szakmai programot is szerveztek.

1984-ben rendezett vetélkedőn találtam arra vonatkozó adatokat, hogy a Gödöllői Agrártudományi Egyetem is részt vállalt a szervezésben. Dr. Szendrő Péter dékán helyettes úr nyitotta meg a vetélkedőt. Az első 3 helyezett csapat tagjainak az egyetem felajánlotta, a szakmai felvételi tantárgy alóli felmentést, ezzel biztosította a tanulók könnyebb bekerülését az egyetemre. Ezért a zsűriben a GATE tanárok, tanársegédek is dolgoztak.

Az első vetélkedőkön kialakult kiírás, és rendszer szerint folytak a vetélkedők a II. Rákóczi Ferenc szakközépiskolában. Egyre több iskola kapcsolódott be, mert a szakközépiskolai képzések szakiránya, és a száma is nőtt. Például 1990-ben, öt szakképesítést végző szakközépiskola tanulói versenyeztek.

A  programot színesítette, hogy 1991-ben, a 10. jubileumi rendezvény alkalmából a szóbeli vetélkedőt a 3. napon már Gödöllőn rendezték meg, ahol bemutatták az egyetemet, és itt adták át a díjakat is.

1994-től a vetélkedő 2 napra csökkent (péntek délután, és szombati napra).

Kiskunhalason 15 alkalommal került megrendezésre, a Dr. Szabó Gusztáv Országos Gépész Vetélkedő. Ezek után több verseny nem lett szervezve, mivel az iskola áttért a világbanki szakközépiskolai képzésre, és nem voltak a vetélkedőre nevezhető csapatai.

A zsűri tagja önzetlenül végezték munkájukat, és 15 éven keresztül szinte folyamatosan többen vettek részt ebben a munkában. Sajnos sokan már nincsenek közöttünk!

Rendszeresen zsűritagok voltak: Bács György, Dr. Bán Gábor, Bánóczki Béla, Bense László, Dr. Csizmadia Béla, Halász Csaba, Kocsis Béla, Németh Boldizsár, Sógor László, és Szabó István.

A kiskunhalasi vetélkedők 15 évéről, Gergely József igazgatóhelyettes nagyon szép  „emlékkönyvet” vezetett, melyből az adatokat kigyűjtöttük. Köszönjük a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola igazgatójának, és Gyenizse László nyugdíjas tanárnak, hogy ezt az emlékkönyvet rendelkezésünkre bocsájtotta a 25. verseny idejére.

A kollégáknak, és a tanulóknak a gyakorlaton a tanári szobában lehetőségük lesz az „emlékkönyvet”  megtekinteni, mely az elődeik eredményeit, és az akkori programokat is tartalmazza.  A jelenleg a versenyen résztvevő iskolák mindegyike szerepel a könyvben, és szinte mindenki volt közülük dobogós helyezett. Láthatók lesznek az iskolákról azok a tablók is, amit a kiskunhalasi versenyre kellett készíteni, és hozni az iskoláknak magukról.

A vetélkedő Jánoshalmán folytatódott 1997- ben, és így nem szakadt meg ez a tizenöt éves folyamat. Győry János igazgatónk, iskolánkat alkalmasnak tartotta arra, hogy ezt a nagy hagyományokkal rendelkező vetélkedőt tovább vigye, ezért felvállalta a vetélkedő megszervezését. Megbízta Sógor László mérnöktanárt, és Zadravecz György gyakorlati oktatásvezetőt a vetélkedő folytatásához szükséges feltételek megteremtésre, és megszervezésére. Továbbra is a gépész jelegű III. éves szakközépiskolásoknak, és technikusoknak lett kiírva a vetélkedő.

Jánoshalmára szervezett első verseny a szervezőknek sok feladatot adott, mert a vetélkedő történetében először négy szakmában, összesen 26 csapat vett részt: a 1709-1 Mezőgazdasági gépjavító és karbantartó szakképzés 15 csapattal, 1706-3 Növénytermesztő gépész 3 csapattal, 71-0200 Mezőgazdasági Gépésztechnikus 5 csapattal, 313-4 MG gépszerelő 3 csapattal. A vetélkedő időpontját iskolánk, a jánoshalmi országos „ Kiállítás és vásár ” időpontjára tette, hogy a tanulóknak, és a kísérőknek a programját színesebbé tegye.

Erre az időszakra jellemző, hogy nagyon sok támogatót sikerült mozgósítanunk. 1997-98-ban 25 cég, vállalkozó segített a szervezésben, a gyakorlati feladatok megvalósításában, és a verseny helyezettjeinek ajándékozásában. Voltak olyan évek, amikor az utolsó helyezettnek is tudtunk  „vigaszdíjat” adni!

A vetélkedők szervezését lelkesen folytattuk, de sajnos a világbanki szakképzés, minden iskolában bevezetésre került. A gépész szakmai tananyag megszűnt, vagy nagyon lecsökkent, ezért színvonalas vetélkedőt a gépész szakmára alapozva nem tudtunk szervezni. A felvételi rendszer is változott. A GATE  által nyújtott kedvezmény is megszűnt, ezért a tanulók motivációja is lényegesen csökkent. A felsoroltak következménye miatt, 2000-ben rendezte meg utoljára iskolánk a III. éves szakközépiskolások versenyét, melyen összesen már csak 10 iskola vett részt.

A vetélkedőt már el is felejtettük, mikor Győry János „volt igazgató” egy gödöllői továbbképzés után jelezte, hogy egyeztetett Dr. Szabó Istvánnal és Élő Zoltánnal, hogy a Dr. Szabó Gusztáv vetélkedőt újra indítjuk! Több egyeztetés után a gépészképzés akkori helyzetét elemezve, a 13. évfolyamos Mezőgazdasági gépésztechnikus tanulók meghívására esett a választás. 2009. április 17-18-ra szervezve, újraindítottuk a vetélkedőt. Az elindulás nem volt könnyű, hiszen ez a vetélkedés feledésbe merült, és újra kellett éleszteni. A meghirdetést, 1983-ban lefektetett kiírás figyelembevételével tettük meg. Nyolc iskola csapata jelentkezett a megmérettetésre.

A következő évben a jelentkezések után szomorúan tapasztaltuk, hogy csak öt iskola csapata jelentkezett, ezért már azon gondolkodtunk, hogy nem is tarjuk meg a vetélkedőt. A vetélkedőt azonban megtartottuk, így a folyamat nem szakadt meg. Az idő minket igazolt, és úgy éreztük eredménye van, hogy nem adtuk fel. A vetélkedőn a résztvevők száma azóta folyamatosan emelkedik, és a 25. versenyre már tizenegy csapat jött el.