A belgiumi ASP kitörés átrajzolja az uniós sertéspiacot

Agro Napló
Eddig tartott az uniós sertéspiac kegyelmi állapota: a hétvégén afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak az unió hatodik-hetedik legnagyobb sertéstenyésztő országában.

Jelentősen "össze fogja kavarni" az európai húspiacot az afrikai sertéspestis, amely a hétvégén Belgiumban, az unió hatodik-hetedik legnagyobb sertéstenyésztő országában is felütötte a fejét - mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szavai szerint Belgiumban két, a vírust hordozó vaddisznót találtak. "Tartottunk ettől egy jó ideje" - fogalmazott.

Belgiumból könnyen átkerülhet a környező országokba a vírus - közölte a Hússzövetség elnöke. A sertéspestis közvetlen gazdasági hatása, hogy az érintett államok exportpiacokat veszítenek.

Magyarország is elbukta exportpiacai 30 százalékát - jelezte Éder Tamás.

(Mindez főleg az Európai Unión kívüli piacok elvesztése miatt lehet komoly hatással a kontinens húsiparára: ha ez a belga exportmennyiség ide szorul, akkor újra lenyomhatja az éppen emelkedni kezdő élősertés árakat, illetve megtorpedózhatja a húsipar kiskereskedelemmel szembeni áremelési törekvéseit. - A szerk.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!