A baromfiágazatot érintő fontos határidők

Agro Napló
Fontos információk, illetve határidők olvashatók a Baromfi Termék Tanács honlapján – hívta fel a figyelmet a nak.hu portál.

Új, a munkaerőköltségekhez nyújtott, egyszeri támogatást vehet igénybe azon 2018-ban baromfi állatjóléti támogatási kérelmet benyújtó baromfitartó, és/vagy a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás, aki a  27/2019. (VI. 14.) AM rendelet mellékletében megjelölt TEÁOR kód szerinti támogatott tevékenységet folytat. Az igényléshez szükséges nyomtatványokat a Kincstár 27/2019. (VI. 20.) számú közleménye tartalmazza, melyeket postai úton június 24.–július 5. között lehet benyújtani a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához.

Június 30-ig támogatási kérelmeket lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok, illetve tenyészbaromfi fajok 2019/2020-as állatjóléti támogatására. Mivel azonban a benyújtási időszak utolsó napja munkaszüneti nap, így a támogatási kérelmeket legkésőbb július 1-én még postára lehet adni a 23/2018. (IV. 16.) számú Kincstár Közlemény formanyomtatványain.

A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet előírása szerint, minden baromfitartónak állatjóléti felelőst kell kijelölnie, ha ötszáz, hústermelés céljából tartott csirkét, vagy ötszáz egyéb baromfit (kivéve fácánt, foglyot, tőkés récét) ; háromszázötven tojótyúkot tart. Az állatjóléti felelős feladata, hogy felügyelje és elősegítse az állatok tartási körülményeit meghatározó állatvédelmi jogszabályok betartását, ellássa az állatok gondozásával és felügyeletével megbízott személyeket az állatok jólétével kapcsolatos utasításokkal és útmutatással, évente oktatást tartson az állattartó telep dolgozói részére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a következő képzést július 3-án indítja, melyre a portálon lehet regisztrálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!