MENÜ

A Bakonyerdő Zrt. fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték

Agro Napló 2020.10.22.

A Bakonyerdő Zrt. fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték október második felében a Veszprém megyei Huszárokelőpusztán.

Fotó: Fekete István

 

A Bakonyerdő Zrt. a legnagyobb kapacitású faipari tevékenységgel rendelkező hazai erdőgazdaság, amelynek alapítása óta az ökológiai egyensúly szem előtt tartása és emellett a környezettudatos szemlélet átadása, valamint népszerűsítése a célja - hangsúlyozta az ünnepi eseményen az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Szentpéteri Sándor kiemelte: a kormány országfásítási programot indított az erdők területének gyarapítása érdekében. Ennek részeként 470 település kapott azokból a facsemetékből, amit a programhoz kapcsolódva helyben elütethettek, így hívva fel a figyelmet az erdőterületek növelésének fontosságára. Több mint 50 erdei iskolában 100 ezernél is több gyermeket fogadnak - fűzte hozzá.

Kiemelt cél ugyanis – tette hozzá – az ember és a környezet harmóniájának megteremtése, fenntartása, a közjóléti létesítmények további üzemeltetése és fejlesztése - mutatott rá a helyettes államtitkár, olvasható az MTI összefoglalójában, amelyet az eseményről készített.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a gazdaság alapítása óta mintegy ötmillió köbméterrel nőtt az erdőben található fa mennyisége.
Jogelődjük a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság (BEFAG) 1970. január 1-jén jött létre, 1993-ban alakult részvénytársasággá, BEFAG Rt. néven - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint idei árbevételük több mint 9 milliárd forint lesz, 150 millió forint nyereséggel, tavaly is hasonlóan teljesítettek.

Varga László szólt arról, hogy ma már egyre költséghatékonyabb erdő-felújítási módszereket keresnek, a szakmai munka lépéseit azonban egyre inkább a klímaváltozás hatása határozza meg.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a közjóléti feladatok egyre szélesebb köre, mint az erdei tornapálya vagy az erdei iskolák megjelenése azt eredményezte, hogy az erdészet egykor zárt világa mára kitárult a nagyközönség számára.