2024. április 25. csütörtök Márk

99 százaléka elkelt a sovány tejporból felhalmozott intervenciós készleteknek

Agro Napló
A legutóbbi, pályáztatáson alapuló értékesítés keretében az Európai Bizottság által állami intervenció útján felvásárolt és kezelt soványtejpor-készletekből 18 514 tonnát adtak el, ezzel a készletek 99 százaléka elkelt - közölte Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos csütörtökön.

Az Európai Bizottság 2015 és 2017 között összesen 380 ezer tonna sovány tejport vásárolt fel állami intervenció keretében a piac stabilizálása és a termelők jövedelmének támogatása céljából. A bizottság 2016 végétől kezdve havi, majd kéthavi nyilvános pályázati felhívások sorozatával, fokozatosan vezette vissza e terméket a piacra.

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a legutóbbi értékesítésen 18 514 tonna kelt el, így az eredeti 380 ezer tonnás soványtejpor-készletből mindössze 1 százalék, azaz mintegy 4 ezer tonna maradt. Azon 14 tagállam közül, amelyek az uniós bizottság megbízásából sovány tejport tároltak, jelenleg csak négynél maradt fenn valamekkora készlet.

Két évvel az eljárás kezdete után a tej kilogrammonkénti ára a 2016. nyári 26 centről 36 centre emelkedett - tette hozzá. A következő pályázati felhívást február 7-én teszik közzé - közölte az uniós bizottság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Újabb bárányár-emelkedés az EU-ban

Az Európai Unióban a tizenötödik héten tovább emelkedtek a nehéz- és a könnyű bárányárak. Az emelkedés eredményeként már a könnyű bárányár is meghalad...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!