2024. március 29. péntek Auguszta

340 millió eurós mentőprogram az aszály sújtotta német gazdáknak

Agro Napló
A tartományi kormányok mellett a szövetségi kabinet is támogatási programot indít az aszály miatt csődveszélybe kerülő gazdák megsegítésére – jelentette be Julia Klöckner. Összesen mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.

Országos léptékű válság sújtja a német mezőgazdaságot, ezért a tartományi kormányok mellett a szövetségi kormánynak is részt kell vennie a károk enyhítésében - közölte az MTI tudósítása szerint a berlini kormányülés után Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a rendszeres feljegyzések kezdete, 1881 óta az idén mérték a legnagyobb úgynevezett hőmérsékleti anomáliát Németországban, az átlaghőmérséklet egy kivételesen hosszú időszakban, tavasztól egészen július végéig rendkívül magas volt, majd egy szárazsággal sújtott "extrém hőhullám" következett.

Mindez nagyjából 10 ezer gazdaságot taszított a csőd szélére. Támogatásukra a szövetségi kormány 150-170 millió eurót biztosít, az érintett tartományok kormányai pedig együtt szintén ekkora nagyságrendű összeget. A programban várhatóan 14 tartomány vesz részt.

A vissza nem térítendő támogatásból a 30 százalék feletti terméskiesést elszenvedő gazdák részesülhetnek. Káruk jóval nagyobb, mint a segítség, nagyjából 680 millió euró lehet, de az állam nem tud "teljes körű casco biztosítást" nyújtani - tette hozzá a miniszter.

A szövetségi kormány legutóbb 2003-ban indított mentőprogramot országos léptékű aszálykárok miatt bajba került gazdáknak, akkor 80 millió eurót fordítottak támogatásukra.

A Német Parasztszövetség (DBV) ugyancsak szerdán közölt adatai szerint a gabonatermés 35,6 millió tonna volt, ami több mint tízmillió tonnával elmarad az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagától. Jelentős visszaesés várható a burgonya-, és a cukorrépa-termesztésben, és mindenekelőtt a takarmányozásra használt növények termesztésében is. Így az állattenyésztők is súlyos helyzetbe kerültek, sokan takarmányhiánnyal küzdenek - emelte ki  Joachim Rukwied, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Németország több régióját már hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!