MENÜ

2017-ben is lesz OMÉK

A korábbiaknál nagyobb helyszínen, több kiállítóval és szakmai programokkal nyit jövőre a 78. OMÉK

2016.10.20.

A jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, mivel a vásár történetében először lesz nulladik, azaz szakmai nap - közölte a földművelésügyi miniszter szerdán, Budapesten az OMÉK beharangozó sajtótájékoztatóján.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Fazekas Sándor elmondta: a népszerű bemutatót 2017. szeptember 20-24. között rendezik meg - a hivatalos megnyitót megelőzően, szeptember 19-én tartják a szakmai napot - a Hungexpo Vásárközpont és a Kincsem Park területén, összesen 40 hektáron. A rendezvény a bel- és külföldi érdeklődőknek bemutatja az agrárszektor eredményeit. A több napon át tartó reprezentatív seregszemle a magyar agrárium szinte teljes vertikumának helyet ad majd, az ágazat teljesítménye itt jelenik meg a nagyközönség előtt a legösszefogottabban - emelte ki a miniszter.

A jövő évi OMÉK fontos célja, hogy bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos kis- és középvállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő magyar mezőgazdaságot, annak értékeit, eredményeit megismertesse a nagyközönséggel. Az OMÉK 2017 célkitűzése továbbá, hogy megőrizze a vidék megtartó erejét. A mezőgazdasági seregszemlén a minőségi alapanyagok támogatására, az egészséges élelmiszerek előállítására, a környezettudatosság növelésére és a hazai előállítású termékek fogyasztásának ösztönzésére helyezzük a hangsúlyt mind a szakmai, mind a közönségnek szóló programok összeállításánál – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor bejelentette: az OMÉK díszvendége Japán lesz. A távol-keleti szigetországban népszerűek a magyar élelmiszerek, a magyar sertés és mangalica termékeken túl a szigetország nagy érdeklődést mutat a szürkemarha, a kacsa- és libahús, valamint a magyar borok iránt.

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója az MTI kérdésére elmondta: jövőre a 78. OMÉK-ra több kiállítót és látogatót várnak, mint ahányan a korábbiakra érkeztek. A szervezők úgy kalkulálnak, hogy a kiállítók száma 2017-ben elérheti az 1000-1100-at, a látogatók száma pedig a rendezvény 6 napja alatt elérheti, sőt meg is haladhatja a 100 ezret. A jövő évi OMÉK költségei ugyanakkor nem lépik majd túl a 2015-ös kiállítás és vásár 1,3 milliárd forintra rúgó kiadásait - mondta az AMC igazgatója.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető az FM Sajtószobában.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda