Okostányér: itt az új táplálkozási útmutató

Agro Napló
Új táplálkozási ajánlást adott ki a hazai felnőtt lakosság számára a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

A krónikus, nem fertőző betegségek 70-80 százaléka a helytelen táplálkozás következtében alakul ki – hívja fel a figyelmet az MDOSZ. A lakosság egészségi állapotának javításához nélkülözhetetlen a korszerű étrend kialakítását támogató iránymutatás. Mint tájékoztattak, az utolsó hazai étrendi útmutató publikálása óta évtizedek teltek el, így szükségessé vált egy új ajánlás megfogalmazása.

A legújabb táplálkozási útmutató, az úgynevezett Okostányér illeszkedik a hazai élelmiszerválasztékhoz és fogyasztási szokásokhoz, valamint figyelembe veszi az étkeztetés területén hatályos jogszabályokat is. Az Okostányér végigvezeti a fogyasztót az alapvető élelmiszercsoportokhoz – zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás – kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelt, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklését illetően is ad útmutatást. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban. Az útmutató elérhető az MDOSZ honlapján, és a jövőben kiegészül majd a javaslatok gyakorlati megvalósítását támogató háttéranyagokkal, például receptgyűjteménnyel is.

Az egészséges táplálkozás alapvető feltétele a korszerű élelmiszerválaszték. Éppen ezért az MDOSZ abban bízik, hogy a táplálkozási ajánlások ösztönzően hatnak az élelmiszeripari innovációra és termékfejlesztésre is.

Forrás: MDOSZ/nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!