Növelték a kkv-k versenyképességét segítő hitelprogram összegét

Agro Napló
A Mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitelprogram elérhető összege 44 milliárd forintról 70 milliárd forintra emelkedett a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel szerdán.

A pest megyei fejlesztésekre a 2014-2020-as időszakban korlátozottan áll rendelkezésre forrás, ezért a kormány egy 3,67 milliárd forint összegű hitelprogram indításáról is döntött a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (VEKOP) keretében, amely - Budapest kivételével - a pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célozza - tette hozzá Rákossy Balázs.

Az államtitkár emlékeztetett: a pénzügyi eszközök a 2014-2020-as programozási időszakban a korábbinál jóval nagyobb szerepet kapnak. A 2014-20-as időszakban a GINOP keretében a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztésére több mint háromszor nagyobb összegű forrás jut, mint az előző 2007-13-as időszakban.

Kiemelte: a jelenlegi ciklusban elérhető fejlesztési források kihelyezésénél a kormány kiemelt célja, hogy a vállalkozások a lehető legszélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és minden eddiginél olcsóbban juthassanak forráshoz. A visszatérítendő támogatások terén jelentős, közel 700 milliárd forintos keretösszeg mintegy 75 százalékát hirdeti meg a kormány a ciklus első felében.

A GINOP öt tematikus célhoz nyújt pénzügyi eszközöket: a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítése, az infokommunikációs technológiához való hozzáférés elősegítése és e-technológiák használatának és minőségének fokozása, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása minden ágazatban, a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése - emelte ki Rákossy Balázs.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!