Milyen erős a paprikád?

Agro Napló
Két izgalmas programmal is népszerűsíti a kémiát egy független laboratórium a Kutatók Éjszakáján. Az ELTE-n analitikai módszerekkel mérik meg a paprikák erejét, egy kémiaversenyen pedig megnézik, mi mindenre jók az élelmiszerek az evésen kívül. Ugyanitt bemutatkozik Magyarország első online kémiai szabadulóversenye, azaz a Laborintus is...

Jalapeno, serrano, tabasco, rocotos, habanero… ezek a fajok a világ legerősebb paprikái közé tartoznak, csípősségüket magas kapszaicintartalmuk okozza. Ha bárki úgy gondolja, hogy az otthon termesztett paprikája felveszi a versenyt ezekkel, vagy csak szeretné összehasonlítani másokéval, akkor számára elérkezett a nagy lehetőség: szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a WESSLING Hungary Kft. által fenntartott Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium (EKOL) fiatal kutatói szívesen látnak mindenkit, aki megméretné kedvenc őrleményét.

Az ELTE lágymányosi épülettömbjében található laboratórium paprikaversenyén az érdeklődők megismerkedhetnek az analitikai kémia legalapvetőbb eszközeivel, megnézhetik, hogyan is történik egy igazi, laboratóriumi mérés. A verseny végén az est legcsípősebb paprikájának tulajdonosa jutalomban részesül!

A Klebelsberg Kultúrkúriában a Kutatók Éjszakája egyetlen kémiaversenyét részben a nemrég hatalmas sikerrel lezajlott online kémiaverseny és interaktív nap, azaz a Laborkaland szervezi. A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak, számolásos feladatokat kapnak, amelyeket határidőre meg kell oldaniuk, majd a legjobb csapatok kísérletezéssel folytatják a versenyt.

A középpontban ezúttal az élelmiszer-biztonság témaköre áll, ehhez kapcsolódnak a kísérletek is, a diákok kimutatják például a tojás héjának fehérjetartalmát, gyakorlati példákon keresztül szembesülnek az ételhamisítással (tejfölök elszíneződése), illetve megtapasztalják, hogy az evésen kívül milyen más módon lehet még hasznosítani az élelmiszereket (a citromokból például elemet lehet készíteni).

A legjobbak értékes díjakban részesülnek, amelyeket szintén a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. Laborkaland-Laborintus programja ajánlja fel a nyerteseknek.

A Laborkaland 2016-os fordulója minden eddiginél izgalmasabb programot kínál a jelentkezőknek: időutazást, rejtélyeket, találkozást a kémia legnagyobb alakjaival, érdekes feladatokat, és a tíz legjobb versenyzőnek egy életre szóló élményt jövő tavasszal. Az idén ősszel egy kémiai útvesztőből kell megtalálni a kiutat. Ez az útvesztő a LABORINTUS!

A föld alatti titkos laborból különböző ajtók megfelelő sorrendben történő kinyitásával lehet kijutni. Az ajtók mögött egy-egy történelmi kor és személy tűnik fel, hozzá kapcsolódik a megoldandó feladatok tematikája. Aki sikerrel kijut a Laborintusból, választ kap az aranycsinálás titkára is! A Laborintus október elején indul.

A Kutatók éjszakájának kémiaversenye!
A Laborkaland-Laborintus online kémiaverseny az idén, október 3-án indul!

Forrás: laboratorium.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Veszélyben a paprikaültetvények

Veszélyben a paprikaültetvények

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket – írja a Magyar Nemzet. Egyelőre még menthetőnek tűnik a helyzet, viszont sok bonyodalmat okoz a ká...

Megmenthető az előpárlatos pálinka

Megmenthető az előpárlatos pálinka

Ráadásul tudományos alapokon. A pálinka készítésekor gyakori hiba, hogy a lepárlás kezdetén túl kevés előpárlatot választunk el, ezért a középpárlatba...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!