Megnyílt a berlini Zöld Hét, ahol díszvendégek vagyunk

Agro Napló
Tegnap este nagyszabású gálával vette kezdetét Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét. A megnyitón Fazekas Sándor mintegy háromezer fős hallgatóság előtt mondta el, hogy miért is fontos és megtisztelő számunkra, hogy díszvendégként ott lehetünk Európa legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán, a Grüne Wochén.
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Magyarország 33 kiállítója ízelítőt ad a berlini szakmai és érdeklődő közönségnek hazánk értékeiből, amelyeket reményeink szerint a 400.000 vásárlátogató közül minél többen meg is kóstolnak, hogy jó hírét vigyék magas minőségű termékeinknek – fogalmazott a földművelésügyi miniszter. A tárcavezető kifejtette: Magyarország a hagyományos, fenntartható és génmanipulációtól mentes mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre alapozza jövőjét.

A fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látjuk gyermekeink és unokáink jólétét is biztosítottnak. Nem véletlenül lett a Zöld Hét magyar mottója az, hogy „Hagyományosan, sokoldalúan, természetesen”.  És valóban, a magyar agrárium ezekből az értékekből nyeri erejét, versenyképességét, gazdasági eredményeit.

Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarországot a történelem folyamán számos alkalommal nevezték a földrész éléskamrájának. Kedvezőek a termőhelyi és a természeti adottságaink a jó minőségű, biztonságos és értékes mezőgazdasági termékek előállításához.

Ahhoz, hogy a változó világban is fenntartsuk a magyar agrárium nimbuszát, mélyen gyökerező történelmi alapra, a magyar gazdák szorgalmára és szaktudására, valamint felelős, jövőre irányuló agrárpolitikára, gondolkodásmódra van szükség.

Német barátainkkal ezredéves szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolat fűz össze minket – fogalmazott a miniszter, aki Németországot Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnereként, és elsőszámú politikai szövetségeseként jellemezte. Köszönjük a házigazdák meghívását Berlinbe. Büszkék vagyunk arra, hogy a várost, Németországot és Európát erőszakkal elválasztó falból az első téglát mi magyarok ütöttük ki – mondta Fazekas Sándor.

Az ünnepi megnyitón Christian Schmidt német agrárminiszter mellett Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos, Wolfgang Ingold, a Német Élelmiszeripar és Italgyártók Szövetségének elnöke, Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke és Michael Müller, Berlin polgármestere is felszólalt.

Fontos tárgyalások várhatóak

A közönségprogramok mellett a magyar küldöttség számos szakmai találkozón is részt vesz a következő napokban – írja a Magyar Idők pénteki száma. Szombaton pedig a világ agrárminisztereinek találkozójára kerül sor, ahol a fő téma a mezőgazdaság és a víz kapcsolata lesz majd. A német mezőgazdasági tárca vezetőjével egy agrárdigitalizációra vonatkozó szerződést ír alá a magyar fél. Ennek célja, hogy a német agrárgazdaság legfejlettebb technológiáit a magyar gazdák is megismerhessék és alkalmazhassák.

A miniszter szerint a digitalizációnak, a modern technológiák használatának kézzelfogható előnyei vannak, a gépek automatikus vezérlésével, a precíziós gazdálkodással, valamint a növényvédő szerek, a műtrágya vagy a vetőmag pontos adagolásával és az öntözésirányítással olcsóbban és hatékonyabban termelhetnek a gazdák. Több tíz milliárdos haszonnal járhat, ha a termelők élnek a digitalizáció lehetőségével. Magyarországon egyébként ma mintegy 40 ezer hektáron folyik komplex precíziós gazdálkodás, a robotkormányzás pedig megközelítőleg 100-200 ezer hektáron bevett gyakorlat.

Az agrárdiplomácia terén az egyik legfontosabb kérdés minden bizonnyal a közös agrárpolitika 2020 utáni iránya. Ezzel kapcsolatban Fazekas Sándor lapunk kérdésére elmondta, jelenleg az álláspontok előzetes ismertetése zajlik. Hazánk határozottan a termelők mellett áll ki. – Méltányos, a gazdák és a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva kialakított agrártámogatási rendszerre van szükség. Az uniós források első számú kedvezményezettjei ugyanis a vásárlók, akik ezáltal kedvezményes áron juthatnak hozzá az élelmiszerhez – fogalmazott. Annak érdekében, hogy a magyar álláspont minél több támogatót szerezzen, több kétoldalú tárgyalást szervezett az FM olyan államok képviselőivel, ahol nagy szerep jut a mezőgazdaságnak és a GMO-mentes termelésnek.

Magyar portékákat kóstolhatnak a látogatók

Daróczi Lászlótól, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszorra nyerte el a partnerországi címet. A kormány mintegy 560 millió forintot szánt a magyar megjelenésre. A kiállításon összesen 65 ország 1550 kiállítója mutatkozik be, 400 ezer látogatót várnak. Magyar részről elsősorban olyan termékeket ismerhetnek meg a látogatók, amelyeket később maguk is megvásárolhatnak. A családi gazdaságok, kistermelők mellett nagyobb piaci szereplők is bemutatkoznak a vásáron, a szalámi, a kolbász, a mangalica- és szürkemarha-termékek mellett tejtermékek, borok és pálinkák, hidegen sajtolt olajak, savanyított zöldségek és más élelmiszerek is elérhetők a magyar csarnokban.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Sikeres volt az idei Sirha Budapest

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő az idei Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást – közölte honlapján...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!