2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarország uniós forrásból történő válságkezelést sürgetett az agrárszektorban

Agro Napló
Közös felelősségünk, hogy a tejpiacon kialakult válság miatt bajban lévő gazdáknak segítséget nyújtsunk, ezért arra kérjük az Európai Bizottságot, hogy a Tanács július 18-i ülésén tegyen javaslatot rendkívüli intézkedések bevezetésére. Ezeket uniós források segítségével szükséges megtenni - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese június 27-én Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.

Nagy István leszögezte, hogy az ellátási lánc minden szereplőjének egyformán viselnie kell az alacsony jövedelmezőség és a veszteséges termelés okozta piaci terhet. Ennek enyhítése csak átfogó intézkedésekkel realizálható, amelyhez kiegészítő források bevonása is szükséges - tette hozzá.

A gazdák likviditási problémáira megoldást nyújthat a közvetlen kifizetések előlegeinek előrehozott kifizetése. Magyarország tavaly élt ezzel a lehetőséggel, ami nagy segítséget jelentett a gazdáknak. Nagy István arra kérte a Bizottságot, hogy idén is tegye lehetővé az emelt összegű előrehozott előlegfizetést.

Az állami támogatásokra vonatkozó intézkedésekkel kapcsolatban kérte a nemzeti forrásból adható kölcsön vagy kamattámogatás bevezetésére vonatkozó december 31-i határidő meghosszabbítását, mivel a gyakorlati megvalósításhoz elegendő idő szükséges.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek meghallgatták az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló rendelettervezet helyzetéről szóló jelentést. A jogszabály szóló tárgyalások a 2016 második félévi szlovák elnökség alatt folytatódnak.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!