Kiút a kémia útvesztőjéből – elstartolt a Laborintus!

Agro Napló
A Laborintus online kémiaverseny föld alatti útvesztőjéből a versenyzőknek a térben és az időben ugrálva kell kijutniuk, a világtörténelem nagy tudósainak segítségével. Az immár második alkalommal meghirdetett internetes verseny (www.laborkaland.hu) célja a kémia népszerűsítése új eszközökkel a továbbtanulás előtt álló diákok körében.

„Heuréka!” – kiáltunk fel boldogan Arkhimédésszel, miközben megismerkedünk a folyadékok tulajdonságaival az ókori fürdőben. Persze ehhez már legalább egy ajtót ki kellett nyitnunk a Laborintusban, ahol a Laborkaland, Magyarország első online kémiaversenyének idei fordulója játszódik. Innen indul minden: a tér- és időutazások, amelyek során a gyógyszerkémiától a gáztörvényekig, az elektronok világától a magkémiáig Arkhimédész mellett olyan nagy tudósok segítenek a versenyzőknek a feladatok megoldásában, mint Boyle, Faraday, Paracelsus vagy Rutherford.

A Laborintusba nem nehéz bejutni, hiszen akit érdekel a kémia világa, egy kattintással a föld alatt találja magát. A verseny ikonikus figurája, Kovács Gabi (azaz Gaberius Ferrerus) bőrébe bújva októbertől február végéig kell megtalálni a kiutat a föld alatti titkos laborból, mégpedig öt ajtó megfelelő sorrendben történő kinyitásával. Az ajtók mögött egy-egy történelmi kor és személy tűnik fel, velük együtt kell megoldani a különböző kémiai rejtvényeket, és ha elakadnánk, Szimat kutyus siet a segítségünkre.

Laborintusból laboratóriumba

Azelőtt a tíz versenyző előtt, aki a legjobb eredménnyel jut ki a virtuális Laborintusból, megnyílik egy igazi titkos világ, a WESSLING Hungary Kft. környezet-, élelmiszer- és gyógyszervizsgáló laboratóriumának ajtaja, ahol a szerencsés diákok a legmodernebb gépekkel dolgozhatnak. A jó teljesítmény jutalma ezenkívül egy látogatás a program szakmai partnerénél: a Csodák Palotája új, óbudai helyszínén, Csopa Playbarban kémiai kísérletek és egész életre szóló tudományos élmények várják a győzteseket. A Laborkaland-Laborintus online, mindenki számára hozzáférhető internetes kémiaverseny feladatait a szervezők a mindennapi életből vették, és olyan középiskolás diákok részvételére számítanak, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk.

Hogyan csináljunk aranyat?

A program legfőbb célja, hogy népszerűsítse a kémiát, és hogy minél több olyan diák jusson el laboratóriumba, akiknek az iskolában kevesebb lehetősége adódik kísérletezni. A Laborkaland immár harmadik éve meghirdetett programjaiba diákok ezrei kapcsolódtak be, több százan jártak a laboratóriumi interaktív oktatónapon, az online verseny adatai alapján pedig kijelenthető, hogy a kémia a megfelelő eszközökkel igenis népszerűvé tehető!

A Laborkaland idei fordulója, a Laborintus még talán az eddigieknél is több izgalmat kínál a versenyzőknek, az időutazások, nagy kémikusokkal való találkozások és a Laborintusból való szabadulás mellett ugyanis a versenyzők még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!