Januártól márciusig küldheti be a nitrátjelentést

Agro Napló
Több ponton is változott a szabályozás. Az egyik legjelentősebb változás, hogy az adatszolgáltatási időszak módosulása miatt a 2016-os jelentésben az adatlapot a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell kitölteni. Az adatlapok beküldésére 2017. január 1. és március 31. között lesz majd lehetőség elektronikusan, az ügyfélkapunk keresztül – tájékoztatott a NÉBIH. 

Az éves szinten maximálisan szervestrágyával kijuttatható 170 kg nitrogén hatóanyag mennyiséget a naptári évre való áttérés miatt 2016. január 1 és december 31. közötti időszakra kell betartani. Mivel az adatszolgáltatási időszak az idei évben 16 hónapot ölel fel, előfordulhat, hogy az adatlapba a 2015. őszi kijuttatás miatt egyes területekre a 170 kg-nál magasabb érték kerül. Fordítsanak figyelmet arra, hogy a 170 kg maximális mennyiség számításánál a szervestrágya teljes nitrogén tartalmával kell számolni.

A rendeletben meghatározott egyéb maximálisan kijuttatható hatóanyag mennyiségekre (3. melléklet) vonatkozó előírásokat tenyészidőszakra és kultúrára határozták meg, így ezeket a naptári évre való áttérés nem érinti. A tápanyag-gazdálkodás tervezése során a kultúránként meghatározott maximális értékeknél, amennyiben szervestrágyát használ fel, akkor számolhat a 2. mellékletben található hasznosulási értékekkel. Ehhez viszonyítva tudja meghatározni a kijuttatandó műtrágya mennyiséget, hogy ne lépje túl a maximumot.

Kapcsolódó jogszabály
A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új talajvédelmi kiadvány!

Itt az új talajvédelmi kiadvány!

Egy korábbi, a hazai talajok állapotával foglalkozó kiadványt frissítettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!