Hús, hal, szaloncukor, narancs, pezsgő: indul a nagy téli élelmiszerellenőrzés

Agro Napló
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően december elsejétől az egész ország területén téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. Az idei ellenőrzéssorozat december elsején kezdődött és december 31-ig tart.

A téli felülvizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti időszakban a megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálja és a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A december 1-je és 31-e között zajló vizsgálatok során főként azokra a termékre fókuszálnak, melyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss húst; a hal és haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket; az újév egyik legkeresettebb termékét, a virslit; az édesipari termékeket, kiváltképp a szaloncukrokat; a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket; a borászati termékek közül a bort és a pezsgőt, valamint figyelnek az élő állatok szállítására is.

Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények; a hatóságok ezzel is ügyelnek arra, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is.

A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák esetén továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság által bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!