Fókuszban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A negyvenötödik rész fókuszában Szabolcs-Szatmár-Bereg megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 I. félévében a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások megyei telephelyeinek adatai alapján az ipari termelés összehasonlító áron 4,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A megyei székhelyű közepes és nagyméretű vállalkozások ipari teljesítménye a telephelyekénél nagyobb ütemben, 8,6%-kal nőtt.
  • Az ipari értékesítés összehasonlító áron 11%-kal haladta meg a 2015. I. félévit. A belföldi eladások volumene az átlagosnál nagyobb ütemben, 19%-kal, az export 8,2%-kal bővült. Az értékesítési árbevétel 76%-a külpiaci eladásokból származott.
  • A nagyobb súlyú alágak közül az élelmiszeripar és az egyéb feldolgozóipar termelése az átlagost meghaladóan, 20, illetve 12%-kal emelkedett a 2015. I. félévihez képest, és együttesen a termelési érték négytizedét adták. A 26%-os részarányú, és szinte teljes egészében külpiacra termelő gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártás teljesítménye kissé mérséklődött.

Építőipar

  • A megyei székhelyű legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 2016 I. félévében 17,3 milliárd forint építőipari termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 34%-kal kevesebbet a 2015. I. félévinél.
  • A termelés volumene mindkét építményfőcsoportban csökkent; az épületek építése 20%-kal, az egyéb építményeké 55%-kal esett vissza. Így a termelési érték 72%-a az épületek építéséből származott.
  • A vállalkozások 2016 I. félévében kötött új szerződéseinek értéke összehasonlító áron 7,6%-kal, a június végi szerződésállomány 30%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Lakás

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2016 I. félévében 54 új lakást vettek használatba, 3-mal többet, mint 2015 I. félévében. A lakások 72%-a a megyeszékhelyen, 5,6%-a a többi városban és 22%-a a községekben épült.
  • Az új lakások kétharmada a természetes személyek, egyharmada a vállalkozások finanszírozásában épült. Az egy évvel korábbihoz képest nőtt a vállalkozások aránya. A megyében átadott lakások átlagos alapterülete – az alacsony esetszám mellett – 222 m2 volt (az országos átlag 92 m2).
  • A megyei építésügyi hatóságok által kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma együttesen 141 volt, az egy évvel korábbi 1,9-szerese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!