2024. április 23. kedd Béla

A Szent István Egyetem díjat nyert a Városliget tájépítészeti tervpályázaton

Agro Napló
A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán működő Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék megvételt nyert a Városliget újjáépítésére kiírt tájépítészeti pályázaton.

A Liget Budapest Projekt keretében meghirdetett tájépítészeti tervpályázat elsődleges célja volt, hogy a park teljes rehabilitációja érdekében a zöldfelületek bővítésére, biológiai aktivitásuk növelésére kerüljön sor. A tervpályázatoknak a Liget átfogó fejlesztését, kerttörténeti értékeinek bemutatását, valamint kortárs szemléletű megközelítését, megtervezését kellett tükrözniük.

A Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék tervezőcsapata a tervezés során figyelembe vette az általános tájépítészeti, egységes arculati, tárgytervezési és építészeti szemléletet, emellett kiemelten kezelték a környezethez való illeszkedést, az örökségvédelmi és városképi szempontok érvényesülését, valamint a zöldfelületek és ökológiai elemek tervezési minőségét.

Az eredmény szakmai értékét növeli, hogy az egyetemi hallgatók részvételével készült pályamunka profi mezőnyben, elismert tervezőirodákkal (Új Irány Stúdió, Korzó Stúdió) egyenértékű díjazást/megvételt ért el. A tervanyag olyan alternatív megoldást is tartalmazott, amely a Városligetbe tervezett új múzeumi épületek nélkül javasolja a történeti közpark megújítását.

A komplex tervpályázati anyag építész és közlekedéstervező szakértők bevonásával, két hónap alatt, több mint 1000 munkaóra befektetéssel készült el. 

A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadásra 2016. május 19-én került sor a Parlamentben. A beérkezett pályamunkákból a kiíró a közeljövőben kiállítást szervez.

Tervezőcsapat:

Vezető tervező: Fekete Albert, okleveles tájépítész mérnök

Tervező tájépítészek: Gecséné Tar Imola, Báthoryné Nagy Ildikó Réka, Sárospataki Máté, Takács Katalin, mindannyian okleveles tájépítész mérnökök

Meghívott külső szakértők: Fiala István építészmérnök, Szegő János közlekedéstervező mérnök

Tájépítész és kertművész MA hallgatók: Barcsay Gergő, Degovics Zsófia, Farkas Levente, Gyenes Flóra, Horváth Csenge, Horváth Veronika, Hulej Miklós, Jánoska Rita Zsófia, Ripszám Eszter, Szabó Ditta, Tislér Dina

Forrás: SZIE

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!